poruka osnivačima

I Davor Šuker se oglasio zbog osnivanja Superlige, a njegove će riječi odjeknuti: Nećemo dopustiti urušavanje nogometne piramide!

19.04.2021 u 15:39

Bionic
Reading

Predsjednik hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker rekao je u ponedjeljak za španjolske novine 'Marca' kako UEFA neće dopustiti osnivačima Superlige da kontroliraju nogomet u Europi. Njegove će riječi svakako odjeknuti...

'Iz UEFA-e nećemo dopustiti urušavanje nogometne piramide temeljene na solidarnosti među klubovima i među 55 europskih nogometnih saveza', izjavio je Šuker, član izvršnog odbora UEFA-a, europske krovne nogometne organizacije.

'Dvanaest klubova ne može kontrolirati čitav europski nogomet, a to kažem iz svog igračkog iskustva. I to kao bivši igrač dvaju od tih klubova, Real Madrida i Arsenala, a sada i kao osoba koja upravlja Savezom', dodao je.

U nedjelju navečer je 12 bogatih klubova dogovorilo osnivanje Superlige, zatvorenog natjecanja u kojem bi se 'što je prije moguće' natjecalo 20 klubova.

'Nogomet kakav poznajemo sada treba i dalje biti takav. Treba dopustiti malim klubovima i onima srednje veličine da se natječu protiv velikih te da ih pokušavaju pobijediti. To je sport kakvog svi želimo, a kojeg ne žele malobrojni vlasnici klubova', istaknuo je Šuker čije će riječi odjeknuti širom Europe.

Šuker je bivši napadač zagrebačkog Dinama, kluba koji je prošli mjesec neočekivano izbacio u osmini finala Europske lige Tottenham, jednog od 12 osnivača Superlige. Šuker je od 1996. do 1999. igrao za Real Madrid pa onda za Arsenal do 2000. godine.

'Potrebno je zahvaliti političarima poput Macrona i Johnsona jer su se svrstali na stranu nogometa kakvog mi želimo", rekao je Šuker.

'Sada je jasno da ovi klubovi žele imati svoje vlastito natjecanje, no što će biti s dječacima iz podmlatka? Hoće li oni, kao uvijek, željeti nogomet u kojem bi igrali, natjecali se i rasli kao igrači?', upitao je.

Za predsjednika Superlige izabran je Florentino Perez, čelni čovjek Real Madrida, koji je u nedjelju navečer poručio kako će novo natjecanje donijeti klubovima više kvalitetnijih utakmica i više novca, što je posebno važno u trenutku kada zbog pandemije koronavirusa i zatvorenih stadiona padaju prihodi klubova.

U tom novom natjecanju sudjelovali bi španjolski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, te talijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči te premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.