kalkulacije

Sve se sada otvara Hrvatskoj: Naši mogu na Euro lakše nego ikad prije...

07.09.2019 u 08:43

Bionic
Reading

Uvjerljivom pobjedom protiv Slovačke hrvatska nogometna reprezentacija napravila je prvi ključan korak prema plasmanu na Europsko prvenstvo koji bi pobjedama protiv Azerbajdžana i Mađarske u sljedećim utakmicama gotovo sigurno i osigurala...

Hrvatski nogometaši možda su propustili tek dvije velike nogometne smotre od osamostaljenja naše države, Euro 2000. godine i SP 2010. godine, no zapravo su se u kvalifikacijama u pravilu mučili svaki put i češće igrali dodatne kvalifikacije, nego prolazili nakon grupne faze.

  • +35
Nogomet; Slovačka - Hrvatska; kvalifikacije za Euro 2020.; 6.9.2019. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Pamtimo tek jedne kvalifikacije za davni Euro 1996. godine na kojima su naši relativno glatko prošli zajedno s Italijom, a sada imaju priliku još lakše dovršiti posao u utakmicama koje slijede.

Naime, uvjerljivom pobjedom protiv Slovačke Hrvatska je skočila na vrh skupine i usput popravila gol razliku, a ako naši budu igrali na istom nivou u sljedeće dvije utakmice, posao će praktički biti dovršen.

U ponedjeljak valja protiv Azerbajžana sigurnim trijumfom učvrstiti mjesto na vrhu ljestvice, a onda slijedi dugo iščekivani dvoboj na Poljudu s Mađarskom 10. listopada, u kojem se traži osveta za Budimpeštu i nova tri boda za mirnu završnicu kvalifikacija.

Zapravo, u nekim kombinacijama naši bi mogli osigurati plasman na Euro već u tom susretu, ali ako ne tad, onda je tu druga prilika 13. listopada u Walesu koja bi trebala susret sa Slovačkom u studenom učiniti tek revijalnim.

Dakle, Hrvatska koja već više od dva desetljeća nije osigurala plasman na veliku smotru prije zadnjeg kola kvalifikacija ima priliku napokon pokazati autoritet i prije dolaska na završni turnir, što bi bila još jedna potvrda da Zlatko Dalić obavlja odličan posao i da je ovu izabranu vrstu zaista učvrstio na samom europskom vrhu, uz bok Španjolske, Engleske, Francuske i Njemačke koje se u kvalifikacijama baš nikad ne muče...

EP kvalifikacije

Skupina E

Slovačka-Hrvatska0:4
Wales-Azerbajdžan2:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Hrvatska43019
2.Mađarska43019
3.Slovačka42026
4.Wales42026
5.Azerbajdžan40040

Sljedeće utakmice

9.9.Azerbajdžan-Hrvatska
9.9.Mađarska-Slovačka
10.10.Slovačka-Wales