U LA LIGI NIŠTA NOVO

Sve rješavaju Real i Barcelona

30.08.2010 u 10:39

Bionic
Reading

Osim Reala, Barcelone i djelomično Atletica iz Madrida, sve druge španjolske ekipe iz vrha prošlogodišnje ljestvice u sezonu ulaze s jednakom ili čak nižom igračkom kvalitetom u odnosu na lanjsku sezonu. Time je nastavljen trend povećanja jaza između vodećeg dvojca i svih ostalih, o čemu je već svjedočila prošlogodišnja bodovna razlika na kraju prvenstva. Jednostavno rečeno, nitko drugi nema novca za praćenje tempa velikih

La Liga će ove sezone biti zanimljiva utoliko što će nuditi dvoboj dviju možda i najboljih europskih ekipa te ne bi trebalo čuditi ako u svibnju 2011. Real i Barcelona budu rješavali pitanje pobjednika kako španjolske lige, tako i Lige prvaka.

TOP 6

Barcelona

Pozitivno
Pojačali su se s po jednim igračem za svaki dio terena, a naročito su impresivni dolasci napadača Davida Ville i zadnjeg veznog Javiera Mascherana. Tako je sada, već ionako izvrsna momčad, osnažena dvama igračima svjetske klase koji donose novu kvalitetu i čine ovu ekipu usporedivom s velikanima europske nogometne povijesti. Osim toga, zadržan je katalonski štih koji je izuzetno bitan za navijače i imidž kluba.

Negativno
Odlaskom Yaye Tourea, a dolaskom Mascherana, ekipa je dobila na agresivnosti i brzini, ali se izgubilo na visini, što bi moglo predstavljati ozbiljan problem, budući da je većina igrača veznog i ofenzivnog reda vrlo niskog rasta. Drugi problem su odlasci čak osmorice igrača što je rezultiralo činjenicom da je broj seniorskog tima pao na 20, pa bi Katalonci svakako trebali dodatno iskoristiti ostatak prijelaznog roka.

Značajnija pojačanja: Adriano, Villa, Mascerano
Značajniji odlasci: Y. Toure, Z. Ibrahimović, D. Chrgynski, R. Marquez, T. Henry, Keirrison

Ukupna ocjena: 3+

Real Madrid

Pozitivno
Svi se u Madridu nadaju da će 'faktor Mourinho' i njih odvesti na put uspjeha, što za kraljevski madridski klub znači jedino osvajanje Lige prvaka i španjolske titule. Ovog prijelaznog roka je potrošeno znatno manje nego prethodnog, a igrači pristigli u klub su uglavnom mladi i još nemaju status superzvijezda. Jedina je iskusna pridošlica potrugalski stoper Carvalho, stari Mourinhov miljenik.

Negativno
Ostalo je još samo par dana do kraja prijelaznog roka, a i dalje nisu dovedeni igrači kakve je Mourinho tražio – novi lijevi bek i klasični napadač. Portugalac je također najavio da će mu biti potrebna određena količina vremena da ugradi svoj sustav, a vrijeme je u Madridu često luksuz koji ne postoji. Pritisak medija, navijača i uprave mogao bi čak i za portugalskog čarobnjaka biti prevelik.

Značajniji dolasci: S. Khedira, M. Özil, S. Canales, P. Leon, R. Carvalho, A. di Maria
Značajniji odlasci: Raul, Guti, C. Metzelder

Ukupna ocjena: 4

Valencia

Pozitivno
Iako je ekipa oslabljena, igrače su prodali po sasvim pristojnim cijenama (70 milijuna eura za Villu i Silvu) i time značajno smanjili veliki klupski dug nastao prvenstveno gradnjom novog stadiona. U klub su, iz raznih europskih destinacija, pristigli novi igrači koji će se sasvim sigurno htjeti dokazati u novom klubu. Osim toga, možda će upravo ove sezone ponovo zasjati stari asovi Joaquin i Vicente.

Negativno
Jednostavno rečeno, momčad je za klasu lošija od prošlosezonske. I dok transferi Ville i Silve još i imaju opravdanje u financijskoj isplativosti, nikome nije sasvim jasno zašto je klub odlučio prodati dva ponajbolja stopera Marchenu i Alexisa, za sveukupno samo sedam i pol milijuna eura. Upravo zbog toga ovogodišnja obrambena postava izgleda posebno krhko, a sasvim sigurno nedovoljno dobro za natjecanje Lige prvaka.

Značajnija pojačanja: T. Costa, M. Topal, R. Soldado, S. Feghouli, R. Costa, A. Aduriz
Značajniji odlasci: D. Villa, D. Silva, C. Marchena, Alexis, N. Žigić

Ukupna ocjena: 2+

At. Madrid

Pozitivno
Za vrijeme prijelaznog rok najviše su osnažili obranu, što je i bilo najpotrebnije. Forlan i Aguero obojica su ostala te će zajedno s Reyesom, Simaom i Raulom Garciom činiti vrlo snažnu ofenzivnu liniju. Već je utakmica europskog Superkupa svjedočila snazi ovoga kluba, a ta će mu pobjeda nad Interom sasvim sigurno uliti potrebnu dozu samopouzdanja za predstojeću sezonu. Ako se sačuvaju ozljeda, bit će u samom vrhu.

Negativno
Iako su se pojačali, u kadru im i dalje nedostaje poneki igrač, naročito u ofenzivnom djelu. To je trebao biti mladi Salvio, ali on još nije spreman pa je posuđen u Benficu. Pravi će problemi nastati ako se istodobno ozlijede Forlan i Aguero, budući da za njih ne postoje ni približno adekvatne zamjene. Svaka momčad strada kada joj se ozlijede glavne zvijezde, ali kod Atletica to je posebno velik problem.

Značajnija pojačanja: Filipe, D. Godin, F. Merida
Značajniji odlasci: Pablo, M. Pernia, R. Jimenez

Ukupna ocjena: 4

Sevilla

Pozitivno
Dolascima novih igrača (Dabo, Alexis, M. Caceres) uspjeli su kompenzirati odlaske Adriana i Squillacija. Sve su uzdanice i dalje na broju (Luis Fabiano, Kanoute, Navas…) tako da su u glavne karike idalje iste. To omogućava kontinuirani rad i razvoj mlađih igrača poput Fazia i Capela, te je time napravljena dobra mješavina iskustva i mladosti. Predstoji im teška borba za europska mjesta protiv ekipa slične vrijednosti.


Negativno
Na početku sezone već ih je snašao najgori mogući scenarij – momčad se nije kvalificirala za natjecanje Lige prvaka. To će zasigurno biti veliki igrački i financijski šok, budući da su ti prihodi već uračunati kod sastavljanja ovogodišnjeg klupskog budžeta. Ovako, nije sasvim sigurno koliko će još dugo moći zadržati stožerne igrače, koji možda neće otići odmah, ali bi mogli u zimskom prijelaznom roku.

Značajnija pojačanja: M. Dabo, T. Guarente, L. Cigarini, Alexis, M. Caceres
Značajniji odlasci: Adriano, S. Squillaci

Ukupna ocjena: 3+

Villareal

Pozitivno
Od svih ovdje spomenutih ekipa, na ovu se definitivno vrši najmanji medijski i navijački pritisak. Zbog toga, momčad ima potreban mir kako bi se uspješno pripremila za sezonu i polučila dobar rezultat. Iako se čini kako u novu sezonu ulaze oslabljeni, klub je pojačan španjolskim reprezentativcem Marchenom te se s posudbe, nakon odlično određenog Svjetskog prvenstva, vraća mladi Amerikanac Altidore.

Negativno
Unatoč kvaliteti, ta pojačanja ipak ne mogu nadomjestiti igračke gubitke koje su pretrpjeli tijekom ovog ljeta. Otišle su vrlo važne momčadske poluge Ibagaza i Pires, prodan je najbolji obrambeni igrač Diego Godin, a uz to su otišli i Llorente i Eguren. Osim što će biti teško nadomjestiti sve ove igrače, upitnim i dalje ostaje fizička sprema i otpornost na ozljede najveće klupske uzdanice Santija Cazorle.

Značajnija pojačanja: C. Marchena, B. Valero
Značajniji odlasci: D. Esudero, R. Pires, A. Ibagaza, D. Godin, S. Eguren, J .Venta

Ukupna ocjena: 2


Šest za sredinu

Mallorca
U novu sezonu ulaze osokoljeni prošlogodišnjim visokim petim mjestom, koje je prije svega rezultat odličnih igara na domaćem terenu. Doveli su dvojicu ne toliko poznatih, ali odličnih igrača, Cavenaghija i de Guzmana, a otišao je vremešni Aduriz.

Getafe
U novu sezonu ulaze slabiji za dvojicu najboljih igrača – Pedra Leona i Roberta Soldada. Iako su u klub stigla pojačanja poput Arizmendija, Marcana i Colunge, teško da će moći nadomjestiti individualnu klasu dovjice gore spomenutih igrača.

A. Bilbao
Igrački kadar gotovo da uopće nije promijenjen, osim što je iz kluba otišao godinama odani Yeste, a iz Liverpoola je pristigao Mikel. Baskijci i dalje slijede svoje principe stvaranja vlastitih igrača te su stoga i često neaktivni po pitanju transfera.


Deportivo
Nekadašnja perjanica španjolskog klupskog nogometa polako vrši konsolidaciju financijskih dugova i igračkog kadra. Otišao je vrlo važan igrač, lijevi bek Filipe, a zvučnijih pojačanja nema, jer si ih ne mogu priuštiti.

Osasuna
Momčad je manje-više ista kao i ona prošlosezonska, osim što je u Marseille otišao odlični mladi španjolski reprezentativac, desni bek Cezar Azpilicueta. Od pojačanja treba izdvojiti golmana Riesga i Dejana Lakić pristiglog iz Crvene zvezde.

Espanyol
Nakon mnogo godinama, put San Sebastiana je otišla klupska ikona Raul Tamudo. Osim njega, prodan je i odlični Argentinac Pareja, kojeg bi trebao nadomjestiti također Argentinac Jesus Datolo, bivši reprezentativac i igrač odličnog udarca.

Osam fenjeraša: Levante, Hercules, Real Sociedad, Malaga, Racing Santander, Zaragoza, Sporting Gijon, Almeria

Od momčadi od kojih se očekuje borba za opstanak najviše je uložila Malaga, potrošivši gotovo 14 milijuna eura na pojačanja. Mahom su to u Europi nepoznati igrači, pristigli iz klubova Južne Amerike, osim iz Lazija pristiglog Eliseua. Najzvučnije je pojačanje paragvajski reprezentativac Valdez, čije je usluge, uz one Aguilara i Pulhaca, osigurao Hercules. Najbolji igrač koji je napustio redove svoje ekipe nova je Realova nada Sergio Canales, kojega se morao odreći Racing iz Santandera. Real Sociedad se pojačao s zvučnim napadačima Josebom Llorenteom i Raulom Tamudom, dok je Zaragozu, uz Sinamu Pongollea, pojačao i bivši golman argentinske reprezentacije Leo Franco. Almeria je uspjela prodati braniča Chica u Genou za čak pet milijuna eura koje su utrošili na nekoliko igrača. Ostatak društva, Sporting i Levante, u novoj će sezoni iskušati sreću s uglavnom nepromijenjenim sastavima.