KOSTELIĆEV OPROŠTAJ U STILU

Sve o utrci na Sljemenu; evo koliko snijega dovoze u centar Zagreba!

21.12.2016 u 11:25

Bionic
Reading

Od posljednje tri skijaške utrke Svjetskog kupa na zagrebačkom Sljemenu, poznatije kao Snježna kraljica, dvije nisu održane zbog južine i toplog vremena (2014. i 2016.). No, kako je za tportal.hr potvrdio Reno Fleiss, čovjek koji se godinama brine o sljemenskim stazama, 3. i 5. siječnja 2017. najbolje svjetske skijaše i skijašice čekat će savršeno pripremljen Crveni spust

Iako se vremenska prognoza za 3. i 5. siječnja 2017. još ne može znati, kako trenutačno stvari stoje - utrke Svjetskog kupa na zagrebačkom Sljemenu može otkazati samo viša sila.

'Staza je više nego dobra i, što je najvažnije, rađena je u potpunom miru. Naravno, radili smo danju i noću, ali prema prvim reakcijama skijaša koji su je isprobali, svi su oduševljeni. Snijega ima dovoljno, na nekim mjestima na stazi ima i do metar podloge, a ako kojim slučajem do utrke padne novi snijeg, očistit ćemo ga', rekao je za tportal.hr Reno Fleiss.

Na pitanje što može pokvariti ovako dobru stazu rekao je sa smiješkom: 'Utrka Svjetskog kupa može početi već sutra, a s obzirom da nije moguće predvidjeti vremensku prognozu dva tjedna unaprijed, jasno je da nam planove mogu pokvariti samo južina i visoke temperature. Čini se da nam zasad priroda ide na ruku.'

Dakle, najbolji hrvatski skijaš svih vremena Ivica Kostelić može odahnuti jer gotovo je sigurno da će se u savršenim uvjetima i pred 15-20 tisuća navijača oprostiti od svog Sljemena, barem kada su u pitanju utrke Svjetskog kupa.

'Ivica jako dobro poznaje stazu i siguran sam da će oduševiti gledatelje koji dođu na Sljeme. U svakom slučaju će uživati u svakoj sekundi svoje posljednje vožnje na Sljemenu', završio je Reno Fleiss.

Međutim, osim izleta na Sljeme, u tjednu nakon Nove godine (u utorak 3. i četvrtak 5. siječnja) Zagrepčane i mnogobrojne turiste svakako će privući staza koja će uskoro osvanuti u strogom centru povodom proslave obilježavanja 50. obljetnice prve utrke FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju (5.1.1967.-5.1.2017.)

Naime, otprije je poznato da će sa Sljemena kamionima dopremiti oko 900 kubika snijega (više od 30 velikih kamiona!) kako bi se napravila staza dugačka 300-tinjak metara i debela oko 40 cm, a koja će se protezati od zagrebačke katedrale do Manduševca (preko Bakačeve ulice). Ovako nešto Zagreb dosad nije vidio!

Kako doznajemo, skijaška staza će biti postavljena sve do nedjelje 15. siječnja (preko cijelih školskih praznika!), a među prvima isprobat će je jedan od najboljih skijaša svih vremena Alberto Tomba i druge skijaške legende (utrka legendi postala je tradicija). Naravno, preostale dane djeca željna skijanja i sanjkanja imat će priliku isprobati ovo 'čudo u centru grada'. Nema sumnje da će stazu isprobati i Janica Kostelić, naša najtrofejnija skijašica koja trenutačno obavlja dužnost državne tajnice u Vladinu Središnjem uredu za sport.

Za postavljanje gotovo tisuću kubika snijega u centru Zagreba zadužen je Sebastian Fleiss, brat bivše skijašice Nike Fleiss, kojem će ovo – kako nam je rekao uoči konferencije što će se održati u četvrtak – biti velik izazov. Uz ovu spektakularnu stazu bit će postavljena i VIP tribina, zatim tribina za gledatelje, veliki video zid te naravno pozornica na Trgu do koje će svi natjecatelji doći mini spustom uoči ždrijeba. Kako staza izgleda pogledajte OVDJE

Ovako nešto Zagreb još nije vidio!