Arhitektonsko čudo u bursi

Sve o stadionu na kojem Modrića i društvo čeka pakao; evo zašto se zove 'Krokodil Arena' i koliko je koštao

27.03.2023 u 12:43

Bionic
Reading

Nakon što je Hrvatska na startu kvalifikacija za Euro 2024. 'kiksala' u Splitu protiv Walesa (1:1) okrenula se teškom gostovanju kod Turske

Od prije je poznato kako će Hrvatska u 2. kolu kvalifikacija za plasman na EURO 2024. godine igrati u utorak, 28. ožujka (20.45 sati) u Bursi, u paklenoj atmosferi

>> Turski izbornik uoči sutrašnje utakmice zaprijetio Vatrenima: Hrvati, čeka vas pakao

Također treba reći kako su nogometaši Turske prepuni samopouzdanja jer su upisali pobjedu 2:1 kod Armenije na startu kvalifikacija.

>> Ivan Katalinić jednom je riječju opisao Andreja Kramarića, ali je zatim 'povukao ručnu'

A da se na stadionu Timsah Arena priprema pravi spektakl najavio je i turski izbornik Stefan Kuntz:

'Naši će navijači biti uz nas, stadion će biti prepun i atmosfera će biti paklena. To će biti naša velika prednost. Kada su emocije uključene u reprezentativne utakmice, izvedba je drugačija. Znam koliko su vatreni navijači Bursaspora. Atmosfera u Bursi uvijek je sjajna i sigurno će biti poticajna za moje igrače', kazao je Kuntz.

A te riječi 'paklena atmosfera' treba doslovno shvatiti jer se utakmica igra na stadionu Timsah Arena, arhitektonskom malom čudu kako ga nazivaju u svijetu jer je napravljen inspiriran izgledom krokodila. Naime, Timsah Arena u prijevodu s turskog 'Krokodil Arena'.

Kapacitet mu je 43,761 gledatelja, a već danima je poznato kako su sve ulaznice rasprodane. Dodajmo još kako stadion zadovoljava kriterije UEFA-e i FIFA-e te kako sadrži čak 70 posebnih luksuznih loža i ima ukupno 84 ulaza.

Zašto baš izgled krokodila?

Krokodil je simbol turskog kluba Bursaspora, a njihov nadimak na turskom jeziku 'Yesil Timsahlar' u prijevodu znači zeleni krokodil.

Inače, ovaj moderni stadion - čija je izgradnja koštala oko 90 milijuna eura - službeno je otvoren u prosincu 2015. godine, ali navijači lokalnog kluba posljednjih godina ne mogu često uživati u utakmicama u 'paklenoj atmosferi' jer je lokalni klub ispao u treću ligu.

Inače, klub je u svojoj povijesti osvojio dva velika trofeja; u sezoni 2009–10. bili su prvaci Turske kad su iznenađujuće osvojili Super ligu, a 1986. bili su pobjednici turskog Kupa.

No, nema sumnje kako će protiv Hrvatske publika biti 12. igrač na ovom specifičnom stadionu o kojem se govori u cijelom svijetu.

  • +69
Hrvatska - Wales, kvalifikacije za EP 2024. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL