KONAČNI PAD?

Šuker više nema podršku, traži se novi predsjednik

16.09.2016 u 08:52

Bionic
Reading

Sastanak Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza nije održan jer se od 11 članova pojavilo samo troje. Sve ukazuje na to da predsjednik HKS-a Ivan Šuker više nema povjerenje članova i da je njegova smjena na pomolu

'Zbog spriječenosti pojedinih članova Upravnog odbora HKS-a, današnja sjednica nije održana već će se o točkama iz Dnevnog reda, koje su od velike važnosti za početak svih natjecanja sezone 2016./17. članovi UO izjašnjavati na telefonskoj sjednici', kratko je priopćenje iz Hrvatskog košarkaškog saveza. Za one koji čitaju između redova, ovo je dovoljno da protumače kako se unutar HKS-a sprema pobuna, predsjednik HKS-a Ivan Šuker očito više nema podršku unutar Saveza.

Nova bi se sjednica UO-a trebala održati telefonski,iznimno je važna jer se na njoj moraju donijeti odluke vezane uz skoripočetak nove sezone, domaćeg prvenstva... Ako i na toj telefonskojsjednici izostane kvorum (a sve su naznake da će se to i dogoditi!), bit će to najjasniji znak da Šuker više nema povjerenje članova UO-a. Jedini je logičan potez nakon toga sazivanje izvanrednog Sabora HKS-a na kojemu bi se glasalo o (ne)povjerenju predsjedniku, nakon čega slijedi izbor novog ili potvrda starog čelnika HKS-a.

No ta tiha pobuna unutar Upravnog odbora HKS-a niti ne čudi. Znakovito je se kako Šukerov pad u sportskim vodama poklapa s njegovim posrtajem na političkoj sceni. Naime, Ivan Šuker, bivši HDZ-ov ministar financija i saborski zastupnik u čak pet saziva Sabora, na netom završenim izborima nije uspio izboriti novi mandat. Njegov je utjecaj u stranci također minimaliziran pa kao takav više ne može svojim utjecajem - izravno i neizravno - doprinijeti radu Saveza, tj. namaknuti neophodan sponzorski novac za normalno funkcioniranje HKS-a.

A sam HKS je navodno u vrlo neizvjesnoj i teškoj financijskoj situaciji - iz Hrvatske elektroprivrede (HEP), koja je bila jedan od glavnih sponzora, navodno stiže sve manje novca, a na račun Saveza uskoro na naplatu sjeda nova rata za dio troškova organizacije domaćinstva jedne od skupina Eurobasketa 2015. Spominje se cifra od oko milijun kuna, a taj novac HKS u ovom trenutku - nema... Napomenimo kako je Hrvatsku organizacija skupine EP-a stajala oko pet milijuna eura, dobar dio troškova pokrila je Vlada RH te sponzori, zaradilo se i od prodaje ulaznica, no i HKS mora podmiriti svoj nemali dio.

Zbog svega navedenog, ugroženo je i normalno funkcioniranje Saveza, aktualni je predsjednik Ivan Šuker očito gubitkom političkog utjecaja izgubio i povjerenje članova Upravnog odbora, pa je sve izglednije da će ubrzo HKS dobiti novog čelnika. U dobro informiranim krugovima već su se pojavila imena potencijalnih Šukerovih nasljednika, prvi na listi želja onih koji će navodno pokušati srušiti aktualnu košarkašku vladu je - Dino Rađa.

'Ovo mi je prvi glas', kazao je Dino Rađa, koji je ujedno i predsjednik Stručnog savjeta HKS-a, te zaključio:
'Ne pada mi na pamet komentirati glasine, previše je tu priča na bazi rekla, kazala. Činjenica je da predsjedničko mjesto HKS-a trenutačno nije slobodno, sve ostalo su pusta nagađanja o kojima ne želim raspravljati.'