MINISTAR VOLI KOŠARKU

Znate li koliko će Hrvatsku koštati Eurobasket 2015?

09.09.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Vijest kako su čelnici Fiba Europe u Madridu odlučili da će Hrvatska biti domaćin jedne od skupina Eurobasketa 2015. razveselila je ljubitelje košarke, pogotovo ako se gleda kroz prizmu ispadanja u osminu finala seniorske reprezentacije na SP-u u Španjolskoj. Međutim, nakon što se Hrvatska izborila za jednu od skupina, većinu ljubitelja sporta zanima koliko će nas to koštati?

Već je neko vrijeme poznato kako su čelni ljudi HKS-a izrazili želju za domaćinstvom jedne od skupina, a cijela priča započela je nakon što je Ukrajina postala ratnom zonom zbog problema s Rusijom.

Za hrvatsku košarku to je svakako lijepa vijest, jer najbolje europske reprezentacije ljubitelji košarke u Hrvatskoj nisu vidjeli od 1989. i Eurobasketa u Zagrebu na kojem su Dražen Petrović i suigrači iz reprezentacije bivše države uvjerljivo otišli do zlata.

Nema sumnje kako će najbolji hrvatski košarkaši pred svojim navijačima sigurno pružiti puno bolje igre, a atmosfera iz susjedne Slovenije – gdje su prošle godine naši na Eurobasketu otišli do polufinala – sve govori.

Sve utakmice 'naše' skupine igrat će se u zagrebačkoj Areni koja ima kapacitet od 15.200 sjedalica, a u HKS-u svakako računaju da će velik dio troškova pokriti samo od prodaje ulaznica.

Dodajmo još kako će Francuska biti domaćin same završnice te naravno jedne skupine. Uz Hrvatsku i Francusku (skupina u Montpellier), po jednu skupinu dobili su Njemačka (Berlin) i Latvija (Riga). Zanimljivo je kako će se od osmine finala utakmice igrati u Lilleu, ali ne u košarkaškoj dvorani nego na nogometnom stadionu kapaciteta 28.000 sjedalica.

'Mislim da će ubuduće biti teško dobiti domaćinstvo, jer se kompletno mijenja sustav budući da će se EP održavati svake četiri godine. Stoga je ovo nagrada za sve nas koji participiramo u košarci jedna velika prilika i velika nagrada za sve što smo napravili', rekao je glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza Željko Drakšić koji se između ostalog zahvalio Vladi RH te ministru financija Borisu Lalovcu koji je kao veliki košarkaški fan podržao kandidaturu.


'Zahvaljujem se Vladi RH koja je podržala ovaj projekt, jer je Fiba traži da vlade stanu iza takvog projekta. Ovo je produkt dugogodišnjeg rada Saveza i rezultata svih selekcija, pogotovo mlađih. Također, to je nagrada za sve što smo dosad radili, za organizaciju pet-šest EP-a za mlađe kategorije u zadnjih 20 godina i prisutnost na svim velikim natjecanjima u posljednjih deset godina. Dobili smo povjerenje u tajnom glasovanju svih članova Boarda europskog ogranka Fibe, kazao je Drakšić.

Poznati su i fiksni troškovi koje Hrvatska treba uplatiti na račun Fiba Europe, 1,2 milijuna eura kotizacija te 0,8 milijuna eura za računalne sustave i softver. Prema nekim grubim procjenama, s obzirom na to da Hrvatska treba osigurati smještaj i sve što uz to ide, ukupni troškovi s porezom kreću se oko pet milijuna eura. Dakle, opet će porezni obveznici izvući najdeblji kraj, a s druge strane treba reći kako je to dobro za promociju naše zemlje i glavnog grada. Od već spomenute prodaje ulaznica te smještajnih kapaciteta Zagreba i naravno TV prva i marketinga - spomenuti troškovi vrlo lako bi se mogli pokriti i naravno računa se kako bi se od Eurobasketa 2015. moglo nešto i zaraditi.

Dakle, inicijativa HKS-a i potpora Vlade RH, usprkos krizi i financijskim poteškoćama, ima smisla. Košarka će tih tjedan dana u Zagrebu biti sport broj jedan, a navijači će imati priliku uživo vidjeti neke od europskih zvijezda. Jedino što je u ovom trenutku nepoznato je tko će igrati za Hrvatsku, jer neki igrači najavljuju oproštaj od crvenog dresa te tko će nam biti izbornik, jer kao što je poznato, Jasmin Repeša nema ugovor, a u tom slučaju sve je moguće. Nakon detalju stručne analize SP-a sve će biti jasnije. Uskoro ćemo saznati i s kime će Hrvatska igrati u skupini, a tada će započeti i prave pripreme za ovaj veliki sportski događaj.