OBITELJ ODUŠEVLJENA

Sud odlučio: Pistorius će se braniti sa slobode!

24.02.2013 u 10:34

Bionic
Reading

Sudac Kaznenog suda u Pretoriji Desmond Nair dopustio je južnoafričkom paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu da se brani sa slobode tijekom suđenja za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp

Poslije četverodnevnog saslušanja sudac je odredio jamčevinu nakon čije će uplate Pistorius biti pušten iz pritvora u kojem se nalazi od prošlog četvrtka. Uhićen je nakon što je u vlastitome domu ispalio četiri metka i usmrtio nesretnu djevojku.

Optužen je za ubojstvo s predumišljajem, a tužitelji su se oštro protivili njegovom puštanju iz pritvora zbog straha da bi mogao napustiti zemlju. Obrana je, pak, tvrdila da 26-godišnji atletičar neće pobjeći i da je Reevu ubio slučajno, misleći da se radi o provalniku.

Sudac Nair je istaknuo da je Pistoriusovo pismo, u kojem je pod prisegom iznio svoju verziju tragičnog događaja, pomoglo u donošenju odluke o jamčevini. Obitelj i prijatelji šesterostrukog paraolimpijskog pobjednika s oduševljenjem su dočekali odluku.

Jamčevina iznosi 113.000 dolara, a Pistorius mora predati putovnicu i oružje, te su mu zabranjeni kontakti sa svjedocima. Vrlo brzo nakon što je mirno odslušao odluku, Pistorius je uz pomoć svojih odvjetnika platio traženu desetinu jamčevine u gotovini, što je bio uvjet za trenutno puštanje na slobodu. Nakon toga je u srebrnom Land Roveru zatamnjenih stakala napustio sudnicu, a za automobilom je na motociklima krenula gomila novinara i fotoreportera.

Suđenje Pistoriusu trebalo bi početi 4. lipnja.