SAMMIR U REPREZENTACIJI

Što je važnije: cuga i izlasci ili kvaliteta i talent?

Bionic
Reading

Nakon što se pogledaju negativne i pozitivne stvari koje nam donosi pozivanje Sammira, potpuno je jasno koliku korist od toga ima hrvatska reprezentacija i koliko je bilo potrebno ovo pozivanje Sammira

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Ovaj tekst autorsko je djelo korisnika mladi_poduzetnik.

Sammir u reprezentaciji? Riječ je o vrlo delikatnoj odluci koja je u kratkom roku privukla veliku pozornost šire javnosti. Dosad smo slušali spekulacije o pozivu Sammira u kockasti dres, a sad kad je to konačno riješeno, ne znam bih li rekao na sreću ili na nesreću.

Odjek u naciji je kao kad je Barack Obama izabran za predsjednika SAD-a. Ima tu raznih rasističkih komentara, onih koji jednostavno ne vole Sammira, pa čak i onih koji podržavaju ovu odluku. No krenimo redom, da bismo vidjeli o čemu se radi, napisat ću tri pozitivne i tri negativne stvari o ovom činu.

POZITIVNO
Prvo, širi se igrački kadar pa reprezentacija raspolaže s mnogo više igrača koji mogu uskočiti prilikom ozljede nekog drugog igrača. Naravno, ne vjerujem da će Sammir odmah zamijeniti Modrića ili nekog drugog igrača. Ali može biti potreban u budućnosti kao zamjena ili džoker s klupe. Jer trenutačno igrom nikako ne zaslužuje mjesto u prvih jedanaest.

Drugo, ovim činom se otvaraju širom vrata i drugim igračima. Pokazujemo da nemamo predrasuda, tj. da je bitna kvaliteta igrača. Svaki igrač bez obzira na svoje podrijetlo, ako dulji niz godina živi u Hrvatskoj i ima državljanstvo, može igrati za reprezentaciju. Naravno, igrač bi morao imati veliku želju i biti barem jednak ako ne i bolji od domaćih igrača.

Treće, radi se o igraču koji je trenutačno najbolji strijelac u Prvoj ligi, zabio je osam golova. Iako ih je dobar dio bio iz penala. Već dulji niz godina bio je zaustavljen taj poziv Sammiru, zbog toga što nije Hrvat. Sjetimo se samo Eduarda koji je bio stvarno vrhunski igrač pa je trebao čekati poziv u reprezentaciju. Sada Sammir ima priliku, ima priliku pokazati se i opravdati poziv izborniku. Da pokaže neistomišljenicima da je zaslužio poziv u reprezentaciju.


NEGATIVNO
Prvo, većini ljudi smeta samo ponašanje Sammira, njegovi noćni izlasci, pijančevanje i slično. Nije strano da je znao doći na trening mamuran poslije noćnog izlaska. Pa se postavlja pitanje kakvu poruku šaljemo mladim igračima. Je li on dobar uzor, tj. može li negativno utjecati na ostale igrače?

Drugo, njegova igra nije baš neka impresionirajuća. Ima poneki bljesak i onda dosta veliku stagnaciju uz mnogo prosječnih igara. Dobro je poznato da je u Dinamu pomalo privilegiran, npr. izvodi baš svaki korner i baš svaki slobodni udarac. Ne bih rekao da i drugi ne mogu kvalitetno raditi isti posao, ako ne i bolje. Jednostavno u jednom trenutku kad se dogodi taj bljesak, ta savršena utakmica, rekao bih da se radi o vrsnom igraču. No ubrzo nakon toga slijedi nekoliko prosječnih utakmica.

Treće, sama negativna atmosfera koja se stvara oko ovog poziva. Od komentara poput 'prestat ću navijat za reprezentaciju ako Sammir bude u njoj' pa do mnogo gorih, sve do onih rasističkih ili stvaranje raznih grupa na Facebooku poput 'Sammir nije Damir'. Sve to daje vrlo negativnu atmosferu oko reprezentacije. Stvara se nepotrebna prašina oko poziva nekog igrača koji možda neće ni zaigrati.