DOBRO JE POČELO

Stipanović drugi nakon dva plova na SP-u Lasera

05.05.2012 u 13:38

Bionic
Reading

U njemačkom Boltenhagenu jučer je počelo Svjetsko prvenstvo za Laser, u teškim uvjetima promijenjivog vjetra snage šest do 12 čvorova sjajno je startao Tonči Stipanović. S pobjedom i trećim mjestom nakon dva plova je drugi, iza Australca Toma Slingsbya

Svibanj je ove godine mjesec Svjetskih prvenstava olimpijskih klasa. Jedri se za svjetske medalje i zadnja mjesta na Olimpijskim igrama u Velikoj Britaniji. Laseri su jučer startali u Njemačkoj – Tonči Stipanović je drugi nakon prvog dana! Zvijezde kreću danas u Francuskoj, a Zadar je domaćin 49erima...

Šest Svjetskih prvenstava olimpijskih klasa jedri se naredna dva tjedna. Manje od tri mjeseca do Olimpijskih igara bit će vrlo uzbudljivo vidjeti kakvo je stanje u pojedinoj disciplini. Iako je još većina u fazi priprema i dizanja forme, oni koji osvoje svjetske medalje sigurno će mirnije glave i s više samopouzdanja čekati olimpijsku regatu u Weymouthu i Portlandu.

U njemačkom Boltenhagenu jučer je počelo Svjetsko prvenstvo za Laser, u teškim uvjetima promijenjivog vjetra snage šest do 12 čvorova sjajno je startao Tonči Stipanović. S pobjedom i trećim mjestom nakon dva plova je drugi, iza Australca Toma Slingsbya. Nakon odličnog nastupa na Svjetskom kupu u Francuskoj po vrlo jakom vjetru Tonči je i po laganom vjetru jučer pokazao da je u sve boljoj formi. Izvrstan nastup također mladog Filipa Jurišića, koji je još uvijek junior, nalazi se na visokom sedmom mjestu. Milan Vujasinović je 28., Ivan Taritaš 61., Daniel Mihelić 82.

Danas u francuskom Hyeresu starta Svjetsko prvenstvo za klasu Zvijezda. Tri hrvatske posade jurišaju na olimpijsku normu. Kao što je poznato svaka zemlja ima pravo na jednog predstavnika u svakoj od deset jedriličarskih olimpijskih disciplina. U klasi Zvijezda iznimno su male norme i jako je teško izboriti nastup na OI, najteže od svih klasa, stoga je pred našim posadama veliki izazov. Marin i Dan Lovrović, Mate Arapov i Siniša Mikuličić, Marin Mišura i Tonko Barać pokušat će ispuniti olimpijsku normu za Hrvatsku, a ona posada kojoj to i uspije steći će status evidentnih olimpijskih kandidata. Među oko 70 posada procjenjuje se da će za plasman na OI valjati jedriti među najboljih 15 na svijetu.

A u Zadru su u tijeku završne pripreme za službeni početak Svjetskog prvenstva 49er-a. Skoro 80 posada okupilo se u Zadarskom kanalu. Večeras u 19.30 prvenstvo će biti službeno otvoreno, sutra se jedri probna regata, a ponedjeljak 07. svibnja je prvi dan jedrenja.

Boje Hrvatske u domaćim vodama brane olimpijci Pavle Kostov i Petar Cupać, te uz njih Goran Ivanković i Noa Ninčević. Velika je čast ugostiti natjecanje ove razine, pogotovo u olimpijskoj godini kada prvenstva nosi zadnje olimpijske norme. Posade su stigle u Zadar još prije tjedan dana kako bi upoznale regatno polje, iako ga mnogi već poznaju, jer je ovdje 2009. održano EP za ovu klasu. Vrijeme je zasad bilo jako dobro, sunčano i toplo, vjetra je bilo svaki dan. Ukupno je predviđeno 17 plovova i plov za odličja. Prva tri dana jedre se kvalifikacije, nekon čega se flota dijeli na finalne skupine. Najboljih 25 nakon kvalifikacija jedrit će u zlatnoj skupini za plasman od prvog do 25. mjesta. Nakon finala deset najboljih 12. svibnja jedrit će plov za odličja.