vodstvo 2-0 U nba FINALU

Steve Kerr se ipak vratio; Warriorsima uspjelo što još nikada nikome nije!

05.06.2017 u 11:03

Bionic
Reading

Košarkaši Golden Statea sa 132:113 pobijedili su pred svojim navijačima u Oracle Areni aktualne prvake iz Clevelanda te postali prva momčad koja je u doigravanju nanizala 14 pobjeda bez poraza, a njihov trijumf je dodatno uveličao povratak prvog trenera Stevea Kerra, koji je prvi put vodio momčad od sredine travnja. Ovakav niz pobjeda u doigravanju još nikada nije viđen...

Warriorsi su na kraju slavili uvjerljivu pobjedu, baš kao i u prvom dvoboju, ali Cleveland je u drugoj utakmici ipak djelovao nešto opasnije. LeBron James je bio agresivniji, Kevin Love precizniji (27 koševa), obrana je djelovala čvršće nego u prvoj utakmici, kad im je samo u prvom poluvremenu Kevin Durant šest puta zakucao u kontranapadima.

'Bili smo snažniji nego u prvoj utakmici i natjerali ih da izgube 20 lopti. I opet su nas prilično lako pobijedili', izjavio je LeBron James nakon dvoboja u kojem je ostvario još jedan 'triple-double' učinak sa 29 koševa, 14 asistencija i 11 skokova te se izjednačio s Magicom Johnsonom, do sinoć vodećim na ljestvici svih vremena, s osam 'triple-doubleova' u finalnim serijama.

Unatoč osobnom postignuću, momčad kojoj je LeBron James vođa, još je jednom doživjela frustrirajući poraz, a zvijezda Clevelanda je zaobišla i službenu konferenciju za medije nakon dvoboja.

'Nema to veze s pobjedama i porazima. Samo trebam nešto hrane, malo vina i bit ću u redu', izjavio je vođa aktualnih prvaka koji je nakon prve utakmice nahvalio Kevina Duranta i istaknuo ga kao glavni razlog za poraz njegove momčadi.

Bili smo snažniji nego u prvoj utakmici i natjerali ih da izgube 20 lopti. I opet su nas prilično lako pobijedili

Durant je ponovno bio sjajan na oba kraja terena, ubojit u napadu i gospodar reketa u obrani. Njegova statistika je na kraju dvoboja izgledala ovako: 33 koša uz 59 % šuta, 13 skokova, 6 asistencija, 5 blokada i 3 oduzete lopte. I u izravnim dvobojima ponovno je nadigrao Jamesa.

Stephen Curry u pobjedu ugradio prvi 'triple-double' u karijeri u utakmicama doigravanja. Postigao je 32 koša, podijelio 11 asistencija i imao 10 skokova. U odnosu na prvu utakmicu, kad je cijela momčad Warriorsa imala samo četiri izgubljene lopte, Curry je svoju statistiku malo pokvario sa osam izgubljenih lopti. No, sve je nadoknadio svojom energijom i tricama kojima je pogađao Cleveland ravno u srce, baš u trenucima kad bi se ponadali da još uvijek mogu napraviti preokret.

Sliku svoje nadomoći dodatno je potencirao u akciji za +10 (83-73), u trećoj minuti treće četvrtine kad je utakmica još uvijek bila otvorena, izvrtivši Jamesa driblinzima i pologanjem koje LeBron nije uspio blokirati.

'To je ono što svi žele vidjeti, najbolje igrače kako se nadmeću jedan protiv drugoga. Steph je napravio sjajan potez, predriblao ga i završio. Tako on to radi', izjavio je o potezu suigrača Klay Thompson, koji je svojoj sjajnoj obrambenoj ulozi, u drugoj utakmici finala dodao i napadački učinak od 22 koša uz 67 % šuta.

Nijedna momčad prije ovih Warriorsa nije uspjela u doigravanju nanizati 14 pobjeda bez poraza, a ovu je začinio i povratak Stevea Kerra na klupu. Glavni trener Golden Statea, koji je zbog zdravstvenih problema od travnja prepustio vođenje utakmica pomoćniku Mikeu Brownu, nekoliko sati prije utakmice je objavio da se vraća te da želi voditi momčad u ostatku finalne serije. Osim što je doživio ovacije domaćih navijača, 51-godišnjem Kerru su zagrljajima dobrodošlicu na parket poželjeli i suparnički trener Tyronne Lue te LeBron James.

'Bio je to velik trenutak za njega i za publiku. Svi su pokazali poštovanje, zbog svega kroz što je prošao. I za nas je velika stvar što je opet na klupi. Jedino je važno da je opet zdrav', istaknuo je kapetan Golden Statea Stephen Curry.

"Toliko nas je dobro pripremio da nije neka velika razlika u odnosu na razdoblje kad ga nije bilo uz teren. No, sjajna je stvar što je opet tu, slušati ga u minutama odmora i što nas opet vodi", izjavio je Dreymond Green na čiji temperament Steve Kerr ima poseban utjecaj.

Serija će za sljedeće dvije utakmice preseliti u Cleveland, a Quicken Loans Arena će ponovno uzavrijeti u noći sa srijede na četvrtak (3 sata iza ponoći). Prvaci se vraćaju kući, što bi trebalo doprinijeti podizanju energije unutar momčadi i stvoriti dodatan osjećaj kompaktnosti koji je na prve dvije utakmice izostao.

LeBron James nasušno treba pomagače. Treba Kyrieja Irvinga u boljem izdanju nego što je bio u noći s nedjelje na ponedjeljak, kad je za 19 koševa potrošio 23 šuta (8/23). Treba skakačku energiju Tristana Thompsona, koji nije bio nikakav faktor u prva dva dvoboja.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kad su prosuli vodstvo 3-1 i propustili obraniti naslov iz 2015. godine, Warriorsi još uvijek nisu stavili šampanjac na hlađenje. Ni pobjednički niz od 14-0 nije jamstvo da će vratiti naslov, iako ih svi vide s Larry O'Brien trofejem u rukama. 

'Zasad je to sjajna serija, ali ništa ne znači, ako ne napravimo posao do kraja. Vjerujte mi, mi to znamo. I prošle je godine bilo 2-0 pa smo izgubili', zaključio je Steve Kerr.