VAL NASILJA

Stanje uoči Kupa nacija: Bomba bačena u učionicu, taksist dignut u zrak, linčovan policajac...

24.12.2021 u 12:50

Bionic
Reading

Tek nešto više od dva tjedna prije početka afričkog Kupa nacija iz zemlje domaćina, Kameruna dolaze vijesti o nasilju na zapadu zemlje, a dodatnu zabrinutost izaziva i epidemija koronavirusa

Aktivisti za ljudska prava čak su upozorili kako bi eskalacija nasilja u Kamerunu mogla ugroziti sigurnost nogometaša.

'Bomba bačena u učionicu, taksist dignut u zrak, linčovan policajac, čak i maskota nosi pancirku', opisuje Daily Mail sliku Kameruna.

Vlada i separatisti se bore za vlast na zapadu engleskog govornog područja, a jedan od turnirskih stadiona, onaj u Limbeu se nalazi usred zone sukoba.

Dio medija piše kako 'zaboravljeni građanski rat u Kamerunu postaje sve gori'.

Nakon I. svjetskog rata, Kamerun, koji je do tada bio njemačka kolonija, stavljen je pod britansku i francusku vlast. Kamerun pod francuskom upravom stekao je neovisnost 1960. Godinu dana kasnije održan je referendum u Kamerunu pod britanskom upravom o tome hoće li se pridružiti novom neovisnom Kamerunu ili Nigeriji.

Sjeverna polovica teritorija odlučila se pridružiti Nigeriji, dok se južna odlučila spojiti s Kamerunom. Kriza je započela 2016. godine, jer su područja engleskog govornog područja smatrala da su marginalizirana od strane frankofone većine. Sve je brzo eskaliralo u sukobe u kojima je ubijeno oko 3.000 ljudi, a iseljeno je više od pola milijuna ljudi.

Sada postoji više naoružanih skupina koje tvrde da predstavljaju zapadne krajeve Kameruna, a separatisti sada žele i svoju državu, zvanu Ambazonia. Sukob se ove godine dramatično intenzivirao, a aktivisti za ljudska prava tvrde da je u anglofonskoj regiji od siječnja detonirano 80 bombi, te da je bilo mnogo mrtvih, uključujući policajce, vojnike, civile i petogodišnju djevojčicu.

Nekoliko separatističkih čelnika i aktivista javno je zaprijetilo da će poremetiti Kup nacija ako lasti ne povuku vladine trupe iz ovih regija.

'Sve je više poziva da se Kup nacija odgodi dok zaraćene strane ne pozovu na prekid vatre i uđu u mirovne pregovore' rekla je Rebecca Tinsley, istraživačica ljudskih prava i članica Globalne kampanje za mir i pravdu u Kamerunu za Sportsmail.

'Postoji stvarna opasnost od napada na svim mjestima, osobito u Limbeu', dodala je Tinsley.

S kapacitetom od 20.000 gledatelja, stadion Limbe trebao bi ugostiti šest utakmica u skupinama. Još su dva stadiona, u Bafoussamu i Douali na granicama sporne 'anglofonske zone' i strahuje se da bi također mogli biti mete prosvjeda ili napada. Igrat će se još u Douali, Yaoundeu, te u gradu Garoua.

Udruga europskih nogometnih klubova, međunarodni promatrači i mediji izrazili su zabrinutost i zbog prijetnje koju pandemija Covid-19 predstavlja velikom okupljanju igrača i dužnosnika u Kamerunu.

Lokalne vlasti tvrde kako nema razloga za brigu, osiguranje prvenstva će biti na najvišem nivou, te kako će rasporediti dodatne trupe u anglofonske regije kako bi spriječiti oružane separatističke napade.

Prije nekoliko dana predsjednik Afričkog nogometnog saveza (CAF) Patrice Motsepe potvrdio je da će se Afrički kup nacija ipak održati.

Na afričkom Kupu nacija nastupit će 24 reprezentacije, a naslov prvaka branit će Alžir.