POČELO JE...

Sprema se nagodba između suca Marića i UEFA-e

04.12.2012 u 19:18

Bionic
Reading

Na Općinskom sudu u Daruvaru održano je ročište u predmetu tužbe nogometnog suca Brune Marića prema krovnoj europskoj nogometnoj organizaciji UEFA-i...

Tužba je, podsjetimo, pokrenuta zbog postupaka UEFA-ina bivšeg djelatnika Robina Bokšića, koji je kao navodni istražitelj UEFA-e, u medijima optužio Marića za namještanje prve finalne utakmice Hrvatskog nogometnog kupa između Dinama i Hajduka iz 2009. godine.

Optužbe su kasnije 'pale u vodu', a Marić u parničnom postupku pred Općinskim sudom u Daruvaru UEFA-u tuži za iznos od 7,5 milijuna kuna na ime pretrpljene štete i narušavanja ugleda.

Danas je saslušan prvi svjedok - glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola, dok se bivši glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić nije pojavio.

Nakon jednosatnog saslušanja, Marićev odvjetnik Vladimir Gredelj istaknuo je zadovoljstvo trenutnom situacijom i iznesenim činjenicama, iako se tužena UEFA još nije očitovala o optužbi. Za kompletnu 'sliku' potrebni su iskazi bivših čelnika HNS-a Zorislava Srebrića i Vlatka Markovića, tvrdi Gredelj.

'Ima tu već dovoljno elemenata da se vidi o čemu se ovdje zapravo radilo. Na temelju iskaza danas saslušanog svjedoka Roberta Šole sasvim je jasno ono što je po meni, a vidjet ćemo što će biti važno za sud, da je čovjek na neki način dezinformirao urednika Sportskih novosti, ali na jedan vrlo perfidan način, tako uvjerljiv da je, ja bih se usudio reći, gospodin Šola imao pravo vjerovati da je to uistinu autentnično i da ima razloga i da postoji javni interes da se ta priča otvori', istaknuo je Gredelj.

Gredelj i Marić tijekom parničnog postupka pokušat će utvrditi točnu funkciju Robina Bokšića, koji se predstavljao kao zamjenik glavnog istražitelja UEFA-e Petera Limachera.

Jedini današnji svjedok, glavni urednik SN-a Robert Šola, prvi je u Hrvatskoj objavio tekst o spomenutoj nogometnoj aferi. Otkrio je argumente koji su ga nagnali da objavi tu priču.

BRUNO MARIĆ
Opunomoćenik od UEFA-e je najavio mogućnost nagodbe. Kada je dobijemo o njoj ćemo se očitovati

'Gospodin Bokšić je doista u tom trenutku bio zaposlenik UEFA-e i to visoko pozicioniran, zamjenik od glavnog istražitelja Petera Limachera, tako da doista nije bilo niti jednog jedinog argumenta zbog kojeg bi posumnjao u vjerodostojnost njegovog iskaza i dokumenata koje je priložio. I u konačnici, UEFA je u tom trenutku u cijeloj Europi istraživala slučaj namještanja utakmica i doista je bilo i logično i jedino moguće vjerovati da UEFA želi raščistiti s tim stvarima, počistiti nogomet i okrenuti se sportu', rekao je Šola.

Sam tužitelj zadovoljan je današnjim iskazom svjedoka te se nada da će se postupak ubrzo i završiti. Na upit postoji li mogućnost nagodbe ili odustajanja od tužbe ili nagodbe Marić je istaknuo.

'Naravno da mi ne odustajemo. Ali kao što ste čuli na samoj raspravi, opunomoćenik od UEFA-e je najavio mogućnost nagodbe. mi još nismo dobili službenu mogućnost te nagodbe, kad dobijemo, o njoj ćemo se očitovati, ali svakako, otvoreni smo za sve ono što bi zadovoljilo sve naše interese', poručio je Marić.

Kako će se slučaj odvijati doznat ćemo 22. siječnja za kada je zakazano sljedeće ročište.