kraj regionalne lige?

Sprema li se raspad košarkaške ABA lige? Hrvatski i slovenski klubovi više ne žele trpjeti 'teror' iz Beograda

 • Autor: Ivan Žurić
 • Zadnja izmjena 24.04.2019 12:36
 • Objavljeno 24.04.2019 u 12:32
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Doživjela je košarkaška ABA liga punoljetnost, 18 sezona je iza nas, ali pitanje je hoće li u ovom obliku preživjeti i u godinama koje dolaze. Regionalna je košarkaška liga zaživjela 2001. godine kao prvo organizirano sportsko natjecanje na prostoru bivše Jugoslavije s klubovima iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, BiH, Makedonije... Sve je funkcioniralo do prije nekoliko dana

Finalna serija između Crvene zvezde i Budućnosti razotkrila je sve mane i nedostatke trenutnog ustroja ABA lige. Realnost je takva da kvaliteta natjecanja iz sezone u sezonu pada, ali u isto vrijeme raste moć i utjecaj klubova 's istoka', prije svih srpske 'perjanice' Crvene zvezde.

No, na stranu animozitet između Beograda i Podgorice, Srbije i Crne Gore, previše je tu politike, a premalo sporta, no u ovom je trenutku realno i legitimno pitanje ima li ovakva ABA liga više smisla? S natjecateljskog gledišta možda još i ima, ali na kraju se sve svodi na to da većina momčadi u ligi sudjeluje jer je besplatna te jer u svojim državama nemaju dovoljno jakih i kvalitetnih klubova za barem donekle ravnopravnu ligu.

Previše se pitanja nameće, počevši od regularnosti samog natjecanja jer neke momčadi jednostavno nisu tu zbog sportskih ciljeva. Tako je Mega Bemax klub najjačeg menadžera na ovim prostorima (a i šire!) Miška Ražnatovića kroz koji on doslovno prodaje svoje štićenike, a u isto vrijeme ima mogućnost 'korigirati' stanje na ljestvici. Tu je i beogradski FMP koji je doslovno druga (razvojna) momčad Crvene zvezde i koji - kao i Mega - ne ide maksimalno na svim utakmicama...

 • +4
 • +1

KK Cibona - KK Partizan, 18. kolo ABA lige, 2018/19.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon svega su se u košarkaškim kuloarima prije nekog vremena pojavile priče i naznake kako bi uskoro - možda već i ove godine - neki klubovi, prije svih oni iz Hrvatske i Slovenije, bili spremni istupiti iz lige!

Da, Cedevita, Cibona, Zadar, Krka, Olimpija..., svima je već dosta dominacije Crvene zvezde - ne samo na košarkaškom terenu - čiji čelnici izravno i neizravno pomalo preuzimaju konce i utjecaj u organizacijskoj strukturi ABA lige.

Navodno postoji i još ne do kraja definirani plan prema kojem bi najjači hrvatski i slovenski klubovi napustili ABA ligu, a sada bi im se sigurno bila spremna priključiti i crnogorska Budućnost! Brojčano, to je doslovno pola lige. Pa čak i više ako dodamo Mornar iz Bara.

 • +10
 • +7

ABA liga, 12. kolo, KK Cibona - KK Crvena zvezda

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Takvu je mogućnost u razgovoru za Sportske novosti potvrdio i jedan od osnivača 'originalne' ABA lige i bivši čelnik Cibone Bože Miličević.

'Ova se liga pretvorila u teror i to više nema smisla. Sve je maksimalno politizirano, a nekad je funkcionirala bez politike. Sad imamo klasičnu 'balkansku krčmu', sve to više nema smisla', kaže Miličević.

Problem su i financije. Liga je za klubove besplatna, ali nemaju svi iste uvjete - tako klubovi iz Slovenije i Hrvatske plaćaju i do pet puta veće poreze na plaće igrača nego što to čine klubovi izvan EU. Zato je i logično da Cibona, Zadar, Olimpija, pa i Cedevita financijski ne mogu pratiti Crvenu zvezdu ili Budućnost.

 • +4
 • +1

Finale ABA lige, Crvena zvezda - Budućnost

Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Realnost je takva da nitko nije siguran kakva je budućnost ABA lige u ovakvom formatu. Čak je i aktualni predsjednik Krešo Novosel skeptičan.

'Ako se ne promjene odnosi između Budućnosti i Crvene zvezde, ako nema uvjeta za sportsku suradnju i ako se sve ovo ubrzo ne smiri, ne vidim načina da stvari budu bolje', kazao je Novosel za Sportske novosti i nastavio:

'Sjednica Skupštine ABA lige je 15. svibnja, dotad klubovi, koji su i vlasnici lige, trebaju dobro razmisliti što i kako dalje. Ovako više jednostavno nema smisla...'

 • +12
 • +9

ABA liga, 4. kolo, KK Cibona - KK Cedevita

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Svi imaju još dvadesetak dana za razmišljanje, a onda će - hladnih glava - biti lakše donositi odluke. Na prvu se čini kako se ABA liga neće raspasti još neko vrijeme, ali da je konačni razlaz blizu. To je činjenica koju iz nekih klubova više niti ne skrivaju. Prije svih iz Budućnosti čiji su čelnici nakon finalne serije s Crvenom zvezdom i svih nemilih događaja objavili kako istupaju iz lige. Ne treba zaboraviti kako se u isto vrijeme u tu 'balkansku krčmu' guraju grčki i europski velikani Olympiacos i Panathinaikos... Netko tu definitivno nije normalan i ne razmišlja racionalno, pitanje je samo - tko?