REAKCIJA ODVJETNIKA BRUNE MARIĆA

'Sportske novosti podigle optužnice i presudile, sve u jednom tekstu'

28.07.2010 u 13:55

Bionic
Reading

Bruno Marić, koji je u Sportskim novostima označen kao jednim od aktera namještanja utakmica, podigao je preko svog odvjetnika Vladimira Gredelja tužbu protiv najstarijeg hrvatskog sportskog dnevnog lista, a priopćenje o svemu, koje potpisuje upravo odvjetnik Gredelj, prenosimo u cijelosti

Poštovani!

U vezi sa objedama lansiranim iz Sportskih novosti koje su prenijeli gotovo svi hrvatski mediji u ime gospodina Brune Marića, kao njegov punomoćnik, očitujem se kako slijedi:

1.Samopoštovanje, profesionalni i osobni dignitet, koji su ga uz kvalitetu suđenja, doveli na sam vrh u sudačkoj organizaciji, razlog su što sudac Marić odbija sudjelovati u harangi izrežiranoj u laboratoriju EPH, i dokazivati svoju nevinost.

2.Jedna od velikih civilizacijskih tekovina i sastavnica Ustava RH je presumpcija nevinosti, koju dio medija nije sklon poštivati, kao ni profesionalnu etiku vlastite struke. Ovakovi tekstovi u kojima se iznose bezrezervne tvrdnje o postojanju kladioničarske mafije, čije 'srce' čine prozvani akteri i moja stranka, gospodin Bruno Marić, novinar profesionalac mogao bi napisati samo na temelju pravomoćne sudske odluke, a u predmetnom slučaju, u ovom trenutku, upitno je da li će postupka uopće biti i protiv koga.

3.Ovaj novinarski galimatijas, elementarna pravna nepismenost autora teksta u Sportskim novostima koji ne razlikuje indicije od dokaza, sumnju od optužbe, optužbu od presude, fascinantna spremnost na notorne laži, zlonamjerne krivotvorine najslikovitije je definirao sam gospodin Robert Šola, glavni urednik Sportskih novosti u svojem komentaru nazivajući ga 'Dotaknuli smo dno, krivce moramo drastično kazniti'. Jeste gospodine Šola, dotaknuli ste dno i učinit ću sve da svoju stranku, njegovu obitelj, njegovu profesionalnu karijeru i dobar glas, zaštitim od Vas i Vašeg pisanja. Ovakva se kafkijanska tehnologija 'pisanja' ne može i ne smije braniti tezom da su novinari samo radili svoj posao. Nisu! Uzurpirali ste gospodo ingerencije državnog odvjetništva i suda. Podigli optužnice i presudili, sve u jednom tekstu. I nemojte si tepati kako je to 'istraživačko novinarstvo'. To uopće nije novinarstvo pa ni istraživačko! Prepustit ću čitateljima da zaključe što je to.

4.I na koncu, pozivam sve koji su se ovih dana hvalili da su u posjedu 'šokantnih dokumenata', 'dokaza' za svoje objede, da ih objave ili se bezodložno ispričaju za napisano, te izražavam žaljenje što su i ostali mediji ovaj uradak proizveden u EPH-ovoj kuhinji, nekritički, više ili manje prerađeno, više ili manje korektno, prenijeli u svojem mediju.

5.Unatoč teškoj sramoti kojoj su ovih dana kroz velik broj medija izloženi gospodin Bruno Marić i njegova obitelj, obavještavam javnost da će tužba za naknadu štete biti podignuta samo protiv Sportskih novosti koje su ovu priču na dosad najvulgarniji novinarski način lansirali, za nepoznatog nalogodavca, kojemu možda smetaju upravo neovisni i nepotkupljivi suci, pa ih treba kompromitirati. Kako bi šteta koja je nanesena gospodinu Bruni Mariću i njegovoj obitelji bila koliko toliko umanjena najljubaznije molimo da ovaj tekst odgovora objavite integralno.