CRO RACE

Spektakl u Hrvatskoj dolazi na još višu razinu

13.03.2023 u 17:15

Bionic
Reading

Osmo izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race ove godine dolazi i na otoke, a potpisivanjem sporazuma o suradnji između organizatora utrke i Grada Novalje, Novalja na otoku Pagu postala je tako prvi otočni cilj CRO Racea

Osim Paga, biciklisti će voziti i po otoku Krku koji će kao domaćin ugostiti start pete etape i tako postati prvi otočni domaćin u povijesti utrke. Ovogodišnja utrka održat će se od 26. rujna do 1. listopada. Vrhunsko sportsko događanje koje kroz šest etapa natjecanja prolazi kroz cijelu Hrvatsku okuplja svjetske bicikliste i timove iz kategorija UCI WorldTeams, UCI ProTeams i UCI Continental Teams.

I ove će godine u ukupno više od tisuću kilometara, koje će biciklisti odvoziti natječući se za pobjednika CRO Racea, gledatelji diljem svijeta imati priliku vidjeti neke od najljepših dijelova naše države jer se utrka prikazuje na šest kontinenata, u više od 190 država.

Kvalitete neće nedostajati ni u sportskom dijelu, očekuju se nastupi nekoliko najboljih svjetskih momčadi iz kategorije UCI WorldTeams. Zvučna imena nastupala su i dosad na CRO Raceu pa je tako prošle godine pobjeda za dlaku izmaknula pobjedniku Tour de Francea 2022., Dancu Jonasu Vingegaardu. U ovogodišnjem izdanju publiku opet očekuju najpoznatija imena iz svijeta biciklizma, od kojih se dio redovno natječe na najvećim svjetskim natjecanjima.

CRO Race poseban je po tome što Hrvatsku pretvara u sportsku arenu jer utrka prolazi kroz svakodnevne životne koridore, ulazeći u gradove, prolazeći kroz sela, nacionalne parkove, parkove prirode, pokazujući ono najbolje od mora i kontinenta. Utrka se odvija na hrvatskim cestama, otvorena je za publiku, a dodatno je uzbuđenje za gledatelje bliski kontakt s natjecateljima. To je specifičnost ovakvih događanja, koji osim sportske izvrsnosti Hrvatskoj donose još jednu važnu vrijednost, a to je promocija zemlje kao poželjne turističke destinacije te se naglašava i njen ogroman potencijal u sferi cikloturizma. Zato je važan novi moment utrke CRO Race, koja će prvi put zaći i na hrvatske otoke i poslati u svijet prekrasne kadrove s Paga i Krka.

„Današnje potpisivanje sporazuma u suradnji s novim destinacijskim partnerom utrke CRO Race, Gradom Novaljom, dokaz je rasta i razvoja utrke. Ujedno pokazuje kako gradovi prepoznaju ovo međunarodno natjecanje kao izvrsnu platformu za vlastitu promociju na svjetskoj razini te prihvaćajući domaćinstvo utrke dobivaju vrijedan dodatni sadržaj za sebe i svoje goste. Ponosan sam što CRO Race napokon dolazi i na naše otoke koji će dodatno pokazati koliko je zapravo Hrvatska raznolika u svojoj ljepoti“, izjavio je Vladimir Miholjević, direktor utrke CRO Race.

Uz Vladimira Miholjevića sporazum o suradnji potpisali su gradonačelnik Grada Novalje i predsjednik Turističke zajednice Grada Novalje Ivan Dabo te direktorica TZ Grada Novalje Marina Šćiran Rizner.

„Sudjelovanje Grada Novalje kao prve otočne destinacije u svjetskoj klasi biciklističke sportske arene za nas predstavlja veliko postignuće u pozicioniranju sporta kroz turističku lepezu destinacije. U narednom petogodišnjem razdoblju cilj nam je putem ovakvih događanja pozicionirati Novalju kao destinaciju aktivnog turizma, ali i potaknuti sve sudionike na praćenje svjetskih turističkih trendova i sudjelovanje u njima. Uključivanje Novalje u niz svjetskih turističkih destinacija koje prepoznaju važnost partnerstva na vrhunskim sportskim događanjima podudara se s obilježavanjem 30. obljetnice ponovne uspostave jedinice lokalne samouprave i 70 godina organiziranog bavljenja turizmom“, rekao je gradonačelnik Novalje Ivan Dabo.

„Čast nam je biti domaćinom treće etape ove etablirane svjetske biciklističke utrke, a ujedno snažnog promotivnog kanala naše zemlje i destinacije. Vjerujem da smo dugogodišnjim radom na poticanju aktivnog i sportskog turizma u Novalji uspjeli stvoriti nove konture i pravce turističkog razvoja, a da je ova utrka kruna zajedničkog djelovanja i strateškog promišljanja svih dionika zajednice“, naglasila je direktorica TZ Grada Novalje Marina Šćiran Rizner.

Time su započele pripreme za CRO Race 2023., a prema najavama organizatora očekuje se najbolje izdanje dosad.