KLADITE SE PAMETNO

Spartak mora napadati, a to jamči puno golova

23.10.2012 u 11:43

Bionic
Reading

Spartak je u posljednje vrijeme nanizao tri poraza. Kriza je to koja je produkt velikih problemima s ozljedama koje muče Spartak od početka sezone, no sada su još uzele maha. U prošlom kolu su išli na noge Anžiju te su imali 1:1 sve do 90. minute, kada je Insaurralde autogolom odnio tri boda domaćinu

Protiv Benfice Spartak nema baš previše opcija. Moraju ići po pobjedu, inače će se vrlo vjerojatno oprostiti od nastavka natjecanja.

'Utakmica će biti ključna i za nas i za Benficu. Borimo se za drugo mjesto u skupini i ne smijemo opet propustiti priliku da pobijedimo kod kuće. Uvjeren sam kako će moji igrači odigrati ovu utakmicu na visokoj razini', kaže Unai Emery, trener Spartaka.

'Moramo dati 100 posto od sebe, pokušati pobijediti Portugalce, zatim i Celtic na njihovom terenu kako bi nastavili igranje u knock-out fazi. Benfica je jaka momčad sa širokim igračkim kadrom, gotovo svake godien igraju Ligu prvaka i sigurno da nas čeka teška utakmica', dodao je veznjak Jose Jurado

Kako je već rečeno, Spartak ima ogromnih problema s ozljedama. Najnovija je ta da se ozlijedio vratar Pesjakov koji je branio u posljednje vrijeme budući da je prvi vratar Andrej Dikan također ozlijeđen. Dikana muči rame, no za današnju utakmicu doktori Spartaka će ga nekako osposobiti pa bismo ga ipak trebali vidjeti među vratnicama.


Nastup Emmanuela Emenikea upitan je, no malo vjerojatan, a Aidanu McGeadyju je rečeno već za vikend da će morati propustit i ovu utakmicu. Uz njih, nema ni vrlo bitnog veznjaka Romula, braniča Pareje, lijevog krila Jakovljeva, te dvojice koji ove sezone nisu igrali nikakvu ulogu i to samo zbog ozljeda, Gatagova i Paršiviluka.

Benfica je posljednju prvenstvenu utakmicu odigrala još početkom mjeseca, a nakon reprezentativne su pauze igrači Jorge Jesusa samo odradili kup susret s niželigašom Freamundeom kojeg su pobjedili bez imalo problema. U tom su susretu bili raspoloženi Benficini napadači koji još ove sezone nisu postigli niti jedan gol u Ligi prvaka. Portugalci se zato ove sezone u Ligi prvaka ističu grubošću. Naime, sa 43 prekršaja u uvodne dvije utakmice najgrublja su momčad natjecanja.

Jorge Jesus prebacuje pritisak na Spartak: 'Ukoliko Benfica pobjedi, stvari će biti jako komplicirane za Spartak. Upravo zato mislim da je ovo odlučujuća utakmica za Spartak, a ne toliko za Benficu. Za drugo se mjesto u skupini bore tri momčadi, no nakon ovog susreta možda se krug kandidata smanji na dvije ekipe. To bi bio znak da smo ostvarili dobar rezultat. Mi nakon ovog susreta imamo dva ogleda kod kuće koji će biti odlučujući.'

Gostujući trener i dalje ne može računati na suspendiranog kapetana Luisaoa koji je zaradio kaznu zbog nasrtaja na suca prijateljske utakmice s Fortunom Düsseldorf, što znači da će stoperski dvojac činiti Jardel i Garay. Među dvadeset igrača koji su otputovali u Moskvu nisu iskusni veznjak Carlos Martins i mladi ofenzivac Nolito koji su se ozlijedili nakon kup susreta s Freamundeom, a koji bi definitivno bili vrlo u najužem krugu kandidata za početnu jedanaestorku. Osim njih, nema ni glavnog razigravača Aimara i već neko vrijeme ozlijeđenog napadača Kardeca. Centralni će napadač Benfice u Moskvi biti Cardozo, a za poziciju povučenog napadača bore se Lima i odlični mladi španjolski reprezentativac Rodrigo.

Prognoza:
Spartak Moskva - Benfica, tip: više od 2,5 gola

Golovi na Spartakovim utakmicama su prognoza koja je već postala navika. Bez previše trošenja riječi, Spartak ove sezone igra izrazito ofenzivno i gotovo sve njihove utakmice završavaju u overu. Ne troše vrijeme na posjed lopte i duge napade, već uglavnom kreću odmah na gol. Jedine dvije utakmice protiv Fenerbahcea i CSKA koje čine iznimku također su trebale biti u overu, no lopta jednostavno nije htjela po treći put u gol. Spartak je uz sve to danas u ne baš ugodnoj situaciji da mora ići po pobjedu, a kako Emery govori da je cilj nogometne igre zabiti više golova od protivnika, a ne primiti manje, golovi su ono što na ovoj utakmici vrlo lako možemo očekivati.