NIJE IM LAKO

Španjolci se teško mire s oproštajem od Eura; krivce pronašli u sucima, ali i Hrvatima

17.01.2024 u 14:20

Bionic
Reading

Španjolska rukometna reprezentacija neočekivano je ispala s Europskog prvenstva jer je u utorak odigrala 33-33 s Austrijom, a njen kapetan Gonzalo Pérez de Vargas smatra da je razlog u crvenom kartonu Alexa Dušebajeva, nepreciznosti, nedostatku lucidnosti i poljuljanom samopouzdanju poslije visokog poraza od Hrvatske

"Crveni karton Alexu je jako utjecao na nas. Nisam vidio taj trenutak na televiziji, ali smatram da je nepravedno isključen, barem prema onome što smo dosad vidjeli na ovom turniru", rekao je 33-godišnji vratar Pérez de Vargas.

Desni vanjski igrač Alex Dušebajev dobio je crveni karton u 28. minuti, a Španjolska je otišla na odmor sa zaostatkom od 15-17.

"U ključnim trenucima nam je nedostajalo lucidnosti i preciznosti, pa nam je to povećalo tjeskobu", izjavio je Pérez de Vargas. "Pridodamo li tome rezultat iz prve utakmice, koji je posijao sumnju u našim redovima, dogodilo se to što se dogodilo protiv Austrije", dodao je u obraćanju medijima.

Španjolska je otvorila Europsko prvenstvo porazom 29-39 od Hrvatske, a zatim je pobijedila Rumunjsku s 36-24. Za prolazak dalje bila joj je potrebna pobjeda nad Austrijom, no umjesto nje Španjolska se vraća doma s najlošijim plasmanom ikad na europskim prvenstvima.

"Bile su ovo tri utakmice u kojima se skupilo pomalo od svega. Boli nas što se opraštamo od prvenstva ovako rano jer sam uvjeren da smo sposobni za puno više", rekao je vratar Barcelone.

Španjolska, koja je tijekom priprema s lakoćom svladala Poljsku, Slovačku i Srbiju, te se nadala borbi za zlato, tim je porazom otežala nastavak prvenstva Hrvatskoj.

Hrvatska i Austrija su prošle dalje, a u drugi krug prenose po jedan bod. Da je Španjolska pobijedila onda bi Hrvatska prenijela dva boda u novu skupinu u kojoj će se sučeliti s Francuskom, Mađarskom, Islandom i Njemačkom.

Španjolski vanjski igrač Joan Canellas bio je rekao odmah nakon visokog poraza od Hrvatske da im neće biti lako pobijediti Rumunjsku i Austriju zbog poljuljanog samopouzdanja.

  • +7
Slavlje nakon utakmice Hrvatska - Španjolska, EP rukomet, 12.1.2024. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

"U ključnim trenucima činili smo dječje greške", napomenuo je španjolski izbornik Jordi Ribera poslije poraza od Austrije.

"Tijekom prvog poluvremena nismo bilo koncentrirani na igru, bunili smo se na sudačke odluke. U nastavku smo zaigrali bolje, ali smo griješili u trenucima kada se nije smjelo griješiti", dodao je.

Objasnio je da su se njegovi igrači nepotrebno žurili u nekim situacijama, te nepromišljeno završavali napade, pa nisu uspjeli doći do prednosti koju bi zadržali.

Ribera nije zadovoljan niti sudačkim kriterijem, napose isključenjem Dušebajeva.

"Ne želim ulaziti u to. Na ovom prvenstvu jako ovisi o tome koji sudački par sudi. Odluke se različito donose. Da se ovo s Dušebajevim dogodilo na utakmici s Hrvatskom, on bi vjerojatno dobio žuti karton ili isključenje na dvije minute, a ne crveni karton", rekao je. Sudac je Dušebajevu pokazao izravan crveni karton nakon pregleda video snimke s koje je ustanovio da je udario u lice austrijskog igrača Lukasa Huteceka.

"No o tome ne želim više razmišljati jer je potrebno preuzeti odgovornost za rezultat", napomenuo je preuzimajući na sebe krivnju zbog posrtaja.

Ribera vjeruje da će ovo razočaranje dati impuls momčadi da u ožujku izbori nastup na Olimpijskim igrama na kvalifikacijskom turniru..

"Ovi negativni trenuci nam trebaju poslužiti da dobijemo impuls za dva mjeseca. To se već bilo dogodilo kada se Španjolska nije bila kvalificirala za Olimpijske igre u Riju (2016. godine), pa je nakon toga ostvarila velike uspjehe", zaključio je Ribera.

Španjolska je bila europski prvak 2018. i 2020. godine, a 2022. je izgubila u finalu. Brončanu medalju je pak osvojila na Svjetskim prvenstvima 2021. i 2023.