Marca doznaje

Španjolci objavili nevjerojatne podatke o financijskim gubicima La Lige; evo koliko bi od milijardu eura minusa trebali platiti igrači

02.04.2020 u 20:44

Bionic
Reading

Španjolska nogometna La Liga u velikim je problemima i gubici su, zbog prekida prvenstva uzrokovanog širenjem koronavirusa, sve veći

Prema pisanju novinara Marce predviđa se kako će prekid prvenstva donijeti gubitak od gotovo milijardu eura ako kojim slučajem prvenstvo neće biti nastavljeno.

Prvi izračuni govore kako će gubitak u tom slučaju biti točno 957 milijuna eura od čega će polovicu platiti sami igrači. Zaista nevjerojatan podatak koji na prvi pogled izgleda kao prenapuhan. No, u igri je velik novac zbog gubitka TV prva, prodaje ulaznica, sponzora i svega na što ljubitelji nogometa troše novac.

Naravno, to je najgori mogući scenarij u slučaju da se pandemija koronavirusa proširi i broj mrtvih poveća.

No, ako se sezona ipak nastavi na stadionima sa zatvorenim vratima (bez gledatelja), kao što analitičari predviđaju, gubitak će biti puno manji tj. oko 303 milijuna eura. O najgorem mogućem scenariju, da se definitivno prekine ova sezona, nitko ne razmišlja iako se u Španjolskoj broj umrlih od koronavirusa značajno povećao. Dakle, taj drugi dio sezone, izračunali su novinari Marce, koštao bi još dodatnih 648 milijuna eura što u zbroju daje gotovo milijardu eura minusa!

Iako više nitko ne spominje kako bi se moglo uskoro igrati pred gledateljima prvi izračuni govore kako bi u slučaju vraćanja na staro gubitak iznosio svega 156 milijuna eura. No, obzirom na stanje u Španjolskoj taj scenarij ima jako male izglede.

Ono što je poznato, a to je potvrdio i Španjolski nogometni savez (AFE), u slučaju da se sezona ne nastavi to će igrače koštati 47% od ukupnog gubitka što je oko 451 milijun eura. Naravno da su igrači svjesni kako će ih mogući prekid sezone jako skupo koštati, ali u ovoj situaciji nikome nije do pregovaranja.

  • +10
La liga, Real Madrid - Barcelona Izvor: EPA / Autor: JUANJO MARTIN

No, ako kojim slučajem epidemiolozi i stručnjaci dozvole da se igra bez gledatelja u kontroliranim uvjetima u tom slučaju će to igrače koštati oko 140 milijuna eura /46% od 303 milijun eura).

Čelni čovjek Saveza David Aganzo zasad ne želi javno iznositi nikakve prognoze te potencijalne gubitke La Lige te cijene koju će platiti sami igrači, ali je najavljeno kako će se uskoro i službeno oglasiti na tu temu.

Teški dani su ispred španjolske La Lige…