u top formi

Rafael Nadal izborio finale Australian Opena i ima priliku ispisati povijest tenisa: Nisam mislio da ću to moći, ali...

28.01.2022 u 08:24

Bionic
Reading

Španjolski tenisač Rafael Nadal (35) plasirao se u finale prvog Grand Slam turnira sezone Australian Opena nakon što je u polufinalu pobijedio Talijana Mattea Berrettinija sa 6-3, 6-2, 3-6, 6-3

Nadalu, trenutačno petom tenisaču svijeta, bit će to šesti nastup u finalu Australian Opena, a do sada je slavio samo jednom, 2009. godine.

Španjolac će se za rekordni 21. Grand Slam naslov u karijeri boriti protiv pobjednika susreta između Rusa Daniila Medvedeva i Grka Stefanosa Tsitsipasa. Podsjetimo, uz Nadala po 20 Grand Slam titula imaju Roger Federer i Novak Đoković koji nisu igrali ovogodišnji Australian Open tako da Španjolac ima priliku ispisati povijest tenisa.

'Puno mi znači što sam se vratio u finale ovdje, nisam mislio da ću to moći, da ću dobiti još jednu šansu 2022. Sada ću pokušati uživati ​​u današnjoj pobjedi i dati sve od sebe u nedjelju', kazao je Nadal.

Nadal je do sada u karijeri osvojio 20 Grand Slam naslova - čak 13 puta je pobijedio na Roland Garrosu, četiri puta na US Openu, dva puta u Wimbledonu, a jednom u Australiji.

Po 20 naslova na četiri najveća svjetska turnira imau i Srbin Novak Đoković, koji je deportiran iz Australije prije početka turnira, te Švicarac Roger Federer koji nije nastupio zbog problema s koljenom.

'Počeo sam odlično, prva dva seta su mi bila među najboljima u dugo vremena', rekao je Španjolac koji je nakon 85 minuta igre dobio prva dva seta (6-3, 6-2). U trećem je setu slavio sedmi tenisač svijeta sa 6-3.

'Berrettini je solidan igrač, vrlo je opasan i znao sam da će u trećem setu ići jako. Kod 4-3 nisam odigrao dobro, a on je odigrao nekoliko sjajnih udaraca. Svake godine igra sve bolje i bolje. On je vrlo karizmatičan igrač na Touru. Tako da mu želim sve najbolje i mislim da je pred njim velika budućnost', rekao je Nadal o svom protivniku.

Za kraj je još dodao:

'Uživao sam u atmosferi. Mjesec i pol nisam znao hoću li igrati tenis. Nije važno je li se danas igralo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Samo sam htio igrati i dati sve od sebe', poručio je Nadal nakon druge pobjede protiv deset godina mlađeg Talijana. Prvu je ostvario u polufinalu US Opena 2019.

Sa 35 godina Nadal je četvrti najstariji tenisač u Open Eri koji je stigao do meča za titulu na Grand Slamu. Najstariji tenisač koji je osvojio neki od Grand Slam turnira bio je Australac Ken Rosewell koji je imao 37 godina, dva mjeseca i 24 dana kada je 1972. osvojio Australian Open.