PRIZNANJA

Španja i Vuković najbolji sportaši s invaliditetom

28.01.2010 u 18:46

Bionic
Reading

Plivač Mihovil Španja i atletičarka Jelena Vuković proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s tjelesnim invaliditetom u izboru Hrvatskog parolimpijskog odbora (HPO) koji je večeras održan u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma

Španja je u protekloj godini na Svjetskom prvenstvu u 25 metarskim bazenima u Rio de Janeirou osvojio zlatne medalje na 100m leđno i 100m prsno i to s novim svjetskim rekordima. U Brazilu je osvojio i srebrna odličja na 100 i 200m mješovito. Svoju vrijednost Španja je pokazao i na Europskom prvenstvu u Rejkjaviku gdje je osvojio također četiri odličja - zlata na 100m prsno i 200m mješovito, te srebra na 400 m slobodno i na 100m leđno.

Odličnu godinu imala je i Puležanka Jelena Vuković, članica Atletskog kluba Spektar koja je na svjetskom prvenstvu u indijskom Bangaloreu osvojila svjetsko zlato u bacanju diska te broncu u bacanju kugle.

Za najuspješniju momčad sportaša s invaliditetom proglašena je stolnoteniska reprezentacija u sastavu Dinko Obilinović i Vjekoslav Gregorović koja je na Europskom prvenstvu u Genovi osvojili nakon deset godina prvo ekipno srebro za hrvatski paraolimpijski stolni tenis.

'Protekle godine sportaši s invaliditetom Hrvatske osvojili su ukupno 376 medalja na međunarodnim natjecanjima juniorske i seniorske razine u različitim kategorijama od toga 143 zlata, 128 srebra i 105 bronci. Ukupno su nastupili na 80 međunarodnih natjecanja u 16 sportova uključujući nastupe u međunarodnim ligaškim natjecanjima u momčadskim sportovima. Protekle godine održana su 24 Državna prvenstva u pojedinačnim i momčadskim konkurencijama u 19 sportova,' istaknuo je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

HPO je podijelio i nagradu za najuspješnijeg stručnog djelatnika koja je pripala treneru Mihovila Španje, Deanu Kontiću. Za najboljeg sportaša u neparaolimpijskim sportovima prglašen je kuglač Vedran Dumenčić iz Sportsko rekreativnog klub slijepih Rijeka koji je na IBSA Europskom prvenstvu u Poljskoj osvojio prvo mjesto. Najboljom sportašicom u neparaolimpijskim sportovima proglašena je Ruža Markešić koja je na IBSA Europskom prvenstvu u kuglanju također bila najbolja.

Najuspješnijim županijskim ili gradskim sportskim savezom u športu osoba s invaliditetom u RH proglašen je Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom, dok je nagradu za dugogodišnji rad u sportu osoba s invaliditetom posthumno dobila Mira Kallay - Cvitaš.

HPO je dodijelio i posebne nagrade i priznanja, a dobili su ih ženska kuglačka reprezentacija za osvojeno prvo mjesto na EP-u za slijepe i slabovidne, atletiski izbornik Branko Omazić, Hrvatski plivački savez osoba s invaliditetom za vrhunske rezultate ostvarene na europskom i svjetskom prvernstvu, izbornik kuglačke reprezentacije Stanko Jerković, mladi sportaši s invaliditetom Dino Sinovčić, Deni Černi, Marcel Mikulčić i Tomislav Marenčić, te urednik sportske redakcije Hine Ante Drpić za doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom.