IZLOŽBA NA KIF-u

Povijest hrvatskog paraplivanja na jednom mjestu; Ana Sršen poslala snažnu poruku

02.04.2024 u 15:55

Bionic
Reading

Na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu otvorena je izložba 'Osam staza skrivenog okvira' o povijesti hrvatskog paraplivanja, koju su zajednički organizirali Hrvatski športski muzej u suradnji s Hrvatskim paraolimpijskim odborom i Hrvatskim paraplivačkim savezom.

Izložba, čije su autorice Martina Vargek, kustosica Hrvatskog športskog muzeja i Ana Sršen, hrvatska paraolimpijka, će gostovati na Kineziološkom fakultetu do 30. travnja 2024. godine, a otvorena je povodom obilježavanja 60 godina osnivanja Hrvatskoga paraolimpijskog odbora, ali i nadolazećih Paraolimpijskih igara koje će se održati od 28. kolovoza do 8. rujna u Parizu.

'Bilo je jako zahtjevno raditi ovu izložbu jer nije bilo pisanih izvora i sve je prikupljeno temeljem usmenih izvora i samih predmeta i medalja paraplivača i paraplivačica. Radili smo je skoro godinu i pol', kazala je Martina Vargek, dok je Ana Sršen dodala:

'Bila je velika čast, ali i odgovornost raditi na ovoj prekrasnoj izložbi. Teško je bilo pisati o nečemu u čemu ste bili uključeni zadnjih 25 godina. Bojala sam se mogu li biti objektivna u tome', dodala je proslavljena hrvatska paraolimpijska.

'Nadam se da će ova izložba motivirati sve roditelje djece s teškoćama u razvoju da se uključe u paraplivanje, a s obzirom da smo na KIF-u i da će motivirati buduće trenere da se uključe u parasport', dodala je.

Izložba Osam staza skrivenog okvira audiodeskripcijom tekstova na hrvatskom i engleskom jeziku te opisom triju predmeta prilagođena je slijepim i slabovidnim osobama. U suradnji s Hrvatskim savezom slijepih tiskan je i katalog izložbe na Brailleovu pismu i uvećanom crnom tisku.

Izložba ima pet cjelina. U prvoj cjelini prikazuje se razvoj parasporta i paraplivanja u Hrvatskoj tijekom povijesnog razvoja Hrvatskoga paraolimpijskog odbora i Hrvatskoga paraplivačkog saveza.

U drugoj cjelini predstavljaju se prema redoslijedu osvojenih medalja na paraolimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima Roko Mikelin Opara, Ana Sršen, Mihovil Španja, Kristijan Vincetić, Dino Sinovčić, Sanja Milojević, Ante Rađa i Emma Mečić. Također, predstavljeni su i predstavnici na paraolimpijskim igrama od kojih se ističu Nataša Sobočan, Matija Grebenić, Tomi Brajša i Paula Novina.

Na XVII. Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. godine hrvatski predstavnici bit će Emma Mečić, Paula Novina i Dino Sinovčić.

Treća cjelina prikazuje discipline u paraplivanju i sportske klase, a četvrta disciplina odnosi se na povijesni razvoj i pregled osvojenih medalja na paraolimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima.

Posljednji dio izložbe pod nazivom 'Ispred okvira' prikazuje razgovore s paraplivačicama koje su osvojile medalje na velikim natjecanjima Emmom Mečić i Anom Sršen te paraplivačima Rokom Mikelinom Oparom, Dino Sinovčićem, Mihovilom Španjom i Kristijanom Vincetićem. Izložba je bogata i sjajnim fotografijama kojima je autor fotoreporter Hine Damir Senčar.

Otvaranju izložbe prisustvovali su brojni uglednici, među kojima i francuski veleposlanik Fabien Fieschi koji je istaknuo kako će Pariz ovoga ljeta treći put u svojoj povijesti ugostiti najbolje olimpijce, ali i prvi put najbolje parasportaše.

'Inkluzivnost je za nas iznimno važna. Ova izložba govori o parasportašima o njihovim uspjesima, nadam se da će njihove priče biti izvor inspiracije za sve buduće generacije', istaknuo je veleposlanik Fieschi.

Ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Bilić je naglasila kako je ovo posebna godina za tu ustanovu jer se nalazi u izradi stalnog postava koji će biti otvoren do kraja ove godine.

'Vjerujem da ćemo do kraja godine moći zaroniti u bogatu povijest hrvatskog sporta od polovice 19. stoljeća do danas', naglasila je Bilić, dodavši kako će ova izložba posjetiti i druge gradove diljem Lijepe naše.

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić je dodao kako HPO ove godine slavi 60. godina organiziranog bavljenja sportom osoba s invaliditetom u Hrvatskoj zahvalivši se autoricama na sjajno odrađenom poslu. Dodao je kako je plivanje najmasovniji hrvatski parasport.

'Vjerujem da će se ovaj sjajni niz medalja nastaviti i u Parizu, vjerujem u naše sportaše i paraplivače', kazao je Kovačić.