matematika je vrlo jasna

Šokirat ćete se kada vidite koliko Barcelona gubi novca zbog Messijevog odlaska iz kluba

09.08.2021 u 16:32

Bionic
Reading

Barcelonina rastrošnost došla je na naplatu. Na žalost njezinih navijača to je značilo i neminovni odlazak najboljeg nogometaša kluba i jednog od najvećih u povijesti ove igre - Lionela Messija.

Iako je bilo želje za dogovorom s obje strane, tako barem tvrde i Messi i predsjednik kluba Joan Laporta, Barcelonin dug iznosi više od milijardu eura, i pokazalo se nemogućim uskladiti novi Messijev ugovor s pravilnikom La Lige.

Već dugo se govorilo i pisalo o teškom stanju katalonskog diva, koji je zbog lošeg financijskog poslovanja uzrokovanog pandemijom koronavirusa Barcelona morao proračun za plaće smanjiti za čak 514 milijuna eura u predstojećoj sezoni. U sezoni 2019/2020. Barca je na plaće igrača potrošila čak 675 milijuna eura, a sada Liga traži da limit za plaće iznosi 161 milijun eura.

'Usprkos tome što su FC Barcelona i Lionel Messi postigli dogovor te što su obje strane imale jasnu namjeru potpisati novi ugovor, to se ne može dogoditi zbog financijskih i strukturalnih prepreka. Kao posljedica ove situacije, Messi neće ostati u Barceloni. Obje strane duboko žale što želje igrača i kluba u konačnici neće biti ispunjene. FC Barcelona svesrdno iskazuje zahvalnost igraču na njegovom doprinosu uveličavanja kluba i želi mu sve najbolje u budućem osobnom i profesionalnom životu', objavila je prije par dana Barcelona.

Naravno, u Barceloni su već dignuli ruke od Messija, svjesni da Argentinac više ne može igrati za njih, ali traže da prava budu za sve ista, pa su iz kluba predali francuskom sudu i pred Komisiju Europske unije zahtjev da se blokira bilo kakva mogućnost prelaska Lionela Messija u Paris SG jer u Francuskoj nije donesena odredba o poštivanju financijskog 'fair-playa.

Kakva će odluka biti to nitko ne zna, ali već sada je jasno da će Barcelona, unatoč tome što više neće izdvajati za Messijevu plaću, pasti i vrijednost kluba.

A pedantni matematičari i ekonomisti izračunali su da će vrijednost Barcelone pasti za oko 11 posto u odnosu na sadašnjih 1,266 milijarde eura. Izračunato je i kako će se ostvariti gubitak.

Većina novca, oko 77 milijuna eura, se odnosi na pad prihoda od reklama, dok će se zarada od prodaje dresova i ostalih proizvoda smanjiti za 43 milijuna eura.

Treća kategorija u kojoj će Barcelona gubiti je zarada na dan utakmica i rezultati na terenu. Spominje se cifra od 17 milijuna eura.

'Messijevo prisustvo u Barceloni je bez sumnje pomoglo klubu da privlači navijače, pretplatnike, bolje igrače, trenere, poslovne ugovore te da klub osvaja trofeje. Njegov odlazak koštat će puno, i izazvat će pad klupske vrijednosti', objasnili su iz Brand Finance.

Inače, Barcelona je prema računici Brand Finance kompanije drugi najvrjedniji klub na svijetu, iza Real Madrida koji vrijedi 1,276 milijardi eura.