IZABRALI TEŽI PUT

Slavene, ostajemo li i bez EURA?

08.10.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Nakon predstave koju je Hrvatska nogometna reprezentacija pružila u petak u Pireju, čak se i dio nogometaša zapitao kako Hrvatska uopće može stići do EURA

Sjećamo se kako je Zlatko Kranjčar nakon ispadanja u natjecanju po skupinama na SP-u 2006. tvrdio 'Nisam kriv, sve bih napravio isto', a nakon toga je otjeran s izborničke pozicije.

Za Slavena Bilića takvo pravilo zasad ne vrijedi, iako treba pričekati ponedjeljak i hitnu sjednicu IO HNS-a koja bi u Istri mogla donijeti možda i suprotnu odluku.

Naime, predsjednik Vlatko Marković izjavio je da je sva sreća da cijeli IO bio na utakmici, te sasvim sigurno ima bolji uvid u igru, koja se ustvari više igrala kao rekreacija.

'Što se čudite, mnogi od vas u zadnje dvije godine pišu kako igramo dobro', indikativno je poručio Vlatko Marković.

Nažalost, činjenice su takve i ukazuju da bi ovo mogle biti još jedne promašene kvalifikacije, a u koje smo ušli kao apsolutni favoriti skupine. Međutim, kiksom protiv Grka u Zagrebu, potom porazom u Gruziji te debaklom sinoć u Ateni, jasno su potvrdili da ova momčad, bez obzira na to što igrači igraju u ligama 'petice', ipak treba svježu krv. Na našu žalost, liga nam je takva kakva jest, nemamo ni veliki izbor igrača, a predsjednik Marković nije otkrio nove 'Kovače i Petriće'. Jedino što se može, jest promijeniti izbornika.

Iako znamo da Igor Štimac o aktualnom vodstvu HNS-a, ali i reprezentacije, nije objektivan, njegova izjava drži vodu.

'Kako je moguć ovakav poraz ako je sve bilo pripremljeno i razrađeno? Ovaj poraz ne da je sramota, nego je tragedija.'

Najgore u svemu jest što se Bilić tješi činjenicom da 'imamo realne šanse plasirati se na EURO, ništa nije izgubljeno'. Rezultatski i teoretski to je uistinu tako, ali ova momčad, a to komentiraju i svi navijači na tribini, u drugom i trećem Bilićevom mandatu najjednostavnije rečeno – igra loše.

'Izabrali smo teži put i nije realno da ako smo među deset najboljih na svijetu, da igramo ovako. A zašto smo igrali tako, ne znam, jer da znam, onda bih rado to podijelio s onime tko to treba znati', rekao je kapetan Darijo Srna koji je dvoboj s Grčkom propustio zbog kartona.

Dojam je da bi dodatne kvalifikacije, a koje su po svemu sudeći neminovne, bile nova tortura i možda je vrijeme da Bilić upali svijeću i pomoli se za uspjeh Gruzije kako bi ona napravila ono što je trebala Bilićeva družina, a to je u zadnjem kolu u utorak pobijediti Grke. Naravno, uz neophodan uspjeh Hrvatske u Rijeci protiv Latvije.

Grčka - Hrvatska 2:0