FA CUP

Slaven Bilić sanja srušiti Old Trafford

13.03.2016 u 09:26

Bionic
Reading

Manchester United je izrazito slabo odigrao u četvrtak u Europskoj ligi, te izgubio 0:2 od Liverpoola, a ni popravni u FA kupu protiv West Hama (nedjelja, 17 sati) neće mu biti lagan jer gosti iz Londona su u odličnoj formi i puni samopouzdanja

Bez srca, bez plana, bez lidera, bez pravog napadača. Tako je izgledala igra Manchester Uniteda u četvrtak protiv Liverpoola u prvoj utakmici osmine finale Europske lige i da su igrači Liverpoola bili malo smireniji i koncentriraniji, mogli su osigurati i nedostižniju prednost od 2:0.

Bila je to još jedna očajna predstava momčadi Louisa van Gaala, koja je sve dalje od bilo kakvih ozbiljnih ciljeva ove sezone, a danas će se spašavati u četvrtfinalu FA kupa protiv West Hama.

Nimalo lagan zadatak za raštimani Van Gaalov orkestar, koji je promijenio 31 "svirača" ove sezone, a malo tko od njih osim možda vratara De Gee je zaslužio prolaznu ocjenu za ukupni dojam. A teško onoj momčadi koja se mora uzdati u vratara. Nizozemac i dalje trubi po svom, novinarima je odbrusio da oni nisu ti koji odlučuju o njegovom odlasku ako ispadne od Liverpoola, što je skoro pa sigurno, te danas od West Hama, ali davno je Van Gaal izgubio tlo pod nogama i postao predmet veće ili manje sprdnje.

Dovoljno je i površno pratiti komentare bivših igrača i nogometnih analitičara na Otoku da bi se zaključilo kako se svi slažu da se 'ne zna kuda goni United', ali dobro, nogomet je čudan i uvijek je teško generalizirati.

Dvoznak.com

Adresa za pametno klađenje. Najave svih današnjih utakmica nađite OVDJE


'Moj plan je ipak urodio plodom. Moramo raditi u okolnostima koje nisu baš dobre, ali moj plan rada djeluje, iako ne daje najbolje rezultate', rekao je Louis Van Gaal nakon poraza na Anfieldu, tražeći naravno alibi u velikom broju izostanaka i stalnim promjenama sastava, ali ipak je on većinu tih igrača birao i doveo na Old Trafford.

'Teško je igrati kada nemate mnogo igrača na raspolaganju. Još uvijek nastupamo u tri natjecanja i vjerujem da protiv Liverpoola u Europskoj ligi možemo do prolaza. Možemo postići tri gola, sve je moguće', smatra Nizozemac, kojem dana neće moći pomoći ni kartonirani veznjak Juan Mata, ali barem se vraća Jesse Lingard, koji iz istog razloga nije igrao u četvrtak. Schweinsteiger, Rooney, Young i još nekolicina aduta i dalje su na listi ozlijeđenih.

'Očito je West Ham sjajan ove sezone, otišli su daleko u ovom natjecanju, a u ligi ih nitko nije vidio ovako visoko. To će biti teška utakmica za nas, nešto kao ona kod nas 0:0 u prvenstvu ove sezone. Tako tvrdo i slično moglo bi biti danas', prognozira iskusni veznjak Manchester Uniteda Michael Carrick, a tih 0:0, pogotovo na poluvremenu, toliko puta je već viđeno u zadnje vrijeme na Old Traffordu, iako je u prošle četiri utakmice zabio čak 12, odnosno više nego u prethodnih 13 ovdje.

'Već 12 godina nismo osvojili FA kup i pokušat ćemo sve da uspijemo sada. Treba zaboraviti prošlost i spremno ući u ovaj dvoboj, te iskoristiti priliku', nada se Carrick, a taj spomenuti remi u prvenstvu s West Hamom bio je prvi nakon osam uzastopnih pobjeda koje je ovdje domaćin bilježio protiv kluba iz istočnog Londona.

West Ham uživa u najboljoj sezoni otkako je Premiershipa, peti je i dva boda od mjesta za Ligu prvaka, a u FA kupu se bori za polufinale prvi put nakon 2011. Sada dolazi onaj ključni završni dio sezone kada momčad hrvatskog trenera Slavena Bilića mora pokušati istrajati na svom putu i uzeti bar neku nagradu, a najrealnijom se čini plasman u Europsku ligu.

No, baš Bilić tvrdi da dolazi vrijeme takozvanih 'malih' klubova, koji su sada mnogo bogatiji nego prije, te mogu priuštiti vrhunske igrače, kao što je primjerice Dimitri Payet, ključna figura West Hamovog rezultata i uspona.

Stoga gosti na Old Trafford dolaze puni samopouzdanja, rušili su ove sezone sve velikane engleskog nogometa, a Manchester United se ionako toliko ljulja, da bi ga i povjetarac mogao oboriti na tlo. No, Bilić zna da će ipak trebati uragan, iako njegov plan vjerojatno sadržava i 'B' mogućnost da se remizira na Old Traffordu, pa onda proba dokrajčiti United na Upton Parku u ponovljenom susretu. Inače, od zadnjih 15 utakmica ove sezone West Ham ih je 10 dobio, a samo dvije izgubio.

'Stvarno mislim da ova sezona označava trajne promjene u vrhu. Bogati klubovi poput Manchester Cityja mijenjaju igrače, ali novi igrači nisu bolji, samo su drugačiji. Chelsea može prodati Costu i kupiti Lewandowskog, drugačije, ali ne i bolje. City kupi Benzemu, ali već u momčadi ima Agüera, pa neće moći napraviti neki veliki korak unaprijed. Nema prostora za napredak. No, klubovi poput nas, koji sada imaju novac, poput Crystal Palacea, WBA i Leicestera još uvijek mogu napredovati. Prije dvije godine WBA bi morao prodati Berahina kako bi doveo Rondona, ali sada mogu zadržati Berahina. Sada s dodatnim ulaganjima i manji klubovi mogu zadržati svoje najbolje igrače i to će promijeniti sliku Premiershipa', pojasnio je Slaven Bilić, koji ipak očekuje vrlo težak posao na Old Traffordu danas.

'Oni su poput ranjene zvijeri! Znamo da njihova utakmica protiv Liverpoola nije bila normalna. Bila je za njih zastrašujuća atmosfera na Anfieldu, ali sada oni igraju pred svojim navijačima i očekujemo mnogo bolji United nego u Liverpoolu', smatra strateg gostiju iz Londona, a opet su mu brige u zadnjoj liniji jer sigurno izostaju Tomkins, Collins, Jenkinson i Byram, dok se Ried tek oporavio i nije siguran za nastup kao ni napadači Moses i Valencia.

'Unatoč svemu vjerujemo u pozitivan rezultat i to ne stoga što je Manchester United bio loš protiv Liverpoola ili zato što mu nedostaje klasni napadač, već zbog toga jer mi igramo dobro. U dobroj smo formi, a neki igrače se vraćaju nakon ozljede i to je razlog za samopouzdanje. Znamo da nas čeka zahtjevna utakmica protiv jednog od najvećih klubova u Engleskoj pred 75.000 gledatelja, ali imat ćemo i mi 9.000 naših glasnih navijača', zaključuje strateg West Hama Slaven Bilić, koji je srušio mnoge do ove godine nepremostive prepreke za londonski klub, pa ne bi iznenadilo da sruši i Old Trafford.