hoće li popustiti?

Slaven Bilić i WBA vape za igračem kakav je Domagoj Vida, ali doznajemo koji se veliki problem pojavio u realizaciji tog transfera

04.08.2020 u 11:24

Bionic
Reading

Bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić, danas trener novog engleskog Premierligaša West Bromwich Albiona puni baterije nakon enormnog emotivnog trošenja u drugoligaškoj borbi i polako slaže igrački kadar za sezonu među elitom

Slaven Bilić uspješno je odradio sezonu u West Bromwich Albionu i klub iz druge doveo u prvu ligu. Nije bilo jednostavno, jer bilo je i uspona i padova, potom je i pandemija koronavirusa dovela do prekida sezone, što je značilo novo uigravanje. Međutim, uz malo sportske sreće, koju svakako treba izazvati, Slaven Bilić i njegovi igrači izbjegli su i dodatni stres razigravanja, te sada pune baterije pred početak priprema uoči nove sezone.

Bivši hrvatski izbornik trenutno je u Hrvatskoj, tijekom subote pratio je i uživo finalni okršaj hrvatskog Kupa između Rijeke i Lokomotive, ali sigurno s primislima na obveze što ga očekuju, jer sada, kada je već ušao među elitu, u njoj želi ostati što duže.

A za to će mu trebati i nešto širi igrački kadar. Prema informacijama kojima raspolažemo, a dolaze nam iz Turske, jedan od igrača koji bi mogao pojačati WBA jest i hrvatski reprezentativac Domagoj Vida, pouzdani stoper Bešiktaša, koji je u Tursku stigao kao besplatni igrač iz kijevskog Dinama.

Ali kakve to ima veze s mogućnošću ovog transfera? Itekako velike, jer Vida je na konto tog besplatnog transfera, od Bešiktaša dobio puno veću plaću, a koja za turski klub sada predstavlja veliki izdatak.

Nije tajna da su turski klubovi posljednjih godina živjeli debelo iznad svojih financijskih mogućnosti, pa da sada polako plaćaju danak skupim transferima. I pokušavaju se riješiti najskupljih igrača, kako bi oslobodili budžete za dovođenje novog, ali i jeftinijeg kadra.

  • +9
West Bromwich Albion - Queens Park Rangers, Championship Izvor: Profimedia / Autor: Anna Gowthorpe/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

U tom je kontekstu odlazak Vide iz Bešiktaša gotovo sigurna stvar, pitanje je samo hoće li naći klub koji će 'preuzeti' njegov ugovor i sadašnju plaću. Bilić i WBA sigurno su zainteresirani, no pitanje je može li WBA ponuditi Vidi istu plaću kao što ima u Turskoj...

Naravno, ni Vida ne želi pristati na manju plaću, jer svoj je status izgradio stavljajući i glavu pred protivničku kopačku, a i rezultate koje je ostvarivao daju mu za pravo postavljati uvjete. Osim toga, sjećamo se njegovih riječi iz proljeća prošle godine, kada nam je potvrdio da uživa u Istanbulu i da bi vrlo rado u Bešiktašu ostao do kraja karijere.

'Meni je ovdje lijepo i uistinu ne razmišljam o odlasku. Htio bih ostaviti traga i u Bešiktašu i u turskom nogometu.'

No, i Slaven Bilić je ostavio dubok trag u Bešiktašu, baš kao što je i gurnuo Domagoja Vidu u reprezentaciju, što znači da bi ova priča mogla imati i sretni rasplet. Dodamo li i tome da bi WBA s ulaskom u Premier ligu trebao dobiti puno više novca od TV prava, onda možda ni Vidina plaća, a koju bi ponosni Slavonac mogao ipak malo korigirati, ne bi bila nepremostiva prepreka.