POLUFINALE KUPA

Skromni Dinamo dočekuje probuđeni Split; Rijeka lovi prednost za uzvrat

01.03.2017 u 16:04

Bionic
Reading

Ove srijede u Zagrebu i Rijeci igraju se prve polufinalne utakmice hrvatskog nogometnog Kupa. Dinamo od 16.45 sati u Maksimiru dočekuje Split, dok Rijeka na Rujevici (18.30 sati) dočekuje Osijek

Da nije bilo poklonjenog jedanaesterca, Dinamo u nedjelju ne bi pobijedio Cibaliju, postiže najmanje golova u zadnjih 25 godina, a Split je osvojio četiri boda u dvije utakmice nastavka prvenstva i u ovom kup ogledu nema nikakav pritisak.

S toga se u Maksimiru ovaj ogled čeka, nećemo reći sa strahom, već s nelagodom. A moramo dodati i da se velik dio Dinamovih navijača usprotivio pobjedi protiv Cibalije, a do koje je maksimirska momčad stigla iz poklonjenog penala i sudačkog previda te će se vidjeti i njihova reakcija na cjelokupnu situaciju oko kluba.

Boysi su igračima vratili dresove te se zgražavali da Dinamo ni protiv Cibalije ne može do pobjede bez sudačke pomoći.

Dvoznak.com

'Vjerujemo da će biti dobra utakmica, a naravno da je cilj izboriti pozitivan rezultat pred uzvrat i zabiti što više golova. Želim da moja momčad kontrolira utakmicu i bude pametna, ali svjesni smo da će na drugoj strani biti i više nego dobra momčad ', kazao je Dinamov trener Ivajlo Petev i otkrio da ima nekoliko bolesnih igrača (Gojak, Fiolić, Sosa, Knežević), a ozlijeđeni su braniči Sigali, Benković i Matel, te napadač Henriquez.

Kada bi se barem svi klubovi u ligi zvali Slaven Belupo. To bi mogli reći u Splitu, koji je jedine dvije pobjede u prvenstvu izborio protiv Koprivničana.

U subotu je to napravio kao gost sjajnim volejem Tomičića, a kuriozitet su dva promašena kaznena udarca Slavena. Jednog je obranio Splitov vratar Kukić, a drugog je Heber izveo kao da izvodi pretvaranje u američkom nogometu, pogodivši zaštitnu mrežu iza vrata.

  • +4
Polufinale Kupa GNK Dinamo - RNK Split 6-0 Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Sanjin Strukić

Iako je trener Bruno Akrapović preuzeo Split pet dana prije nastavka prvenstva, osvojio je četiri boda protiv Hajduka i Slavena, te vratio vjeru u izbjegavanje desetog mjesta, koje direktno vodi u 2. HNL. Polufinale Kupa za Split je rasterećujuće, tu nema pritiska kao u prvenstvu, te gosti mogu u Maksimiru igrati bez grča i pokušati pokvariti domaćinu pobjedničke planove.

Rijeka, vodeća momčad lige, u sjajnom je raspoloženju. A na Rujevici vjeruju da će tako ostati i nakon provg ogleda protiv Osijeka. S time da je nastavak sezone otvorila pobjedom upravo protiv današnjeg suparnika. I to u gostima.

'Nama je želja i cilj pobijediti u svakoj utakmici, neovisno je li riječ o prvenstvu ili Kupu. Osijek dolazi još motiviraniji nakon ova dva poraza, te kroz Kup vide priliku za ući u finale i sigurno neće doći bez ambicija. Možda nas se malo i pribojavaju nakon ova dva poraza, pa sumnjam da će se doći kockati i riskirati da ostanu bez izgleda za prolaz, ali mi želimo pobijediti bez primljenog pogotka i o tome razmišljamo', odlučan je sjajni veznjak Rijeke Josip Mišić, koji je blistao u nedjelju u Zaprešiću kada je postigao eurogol s dvadesetak metara i dao ključnu dubinsku loptu prije pobjedničkog autogola igrača Intera.

Za razliku od današnjeg domaćina, Osijek je u prva dva prvenstvena kola u ovoj godini upisao dva poraza, a jedan je bio baš od Rijeke (2:3).

No, to je bila sjajna utakmica u kojoj je Osijek platio cijenu lošoj obrani, ali je u subotu bio potpuno neprepoznatljiv na gostovanju kod Lokomotive i taj poraz 0:2 itekako može zabrinuti trenera Zorana Zekića.

S takvom igrom na Rujevici su male šanse gostiju, te mnogo toga Osijek mora popraviti u igri, ako želi biti konkurentan zahuktalom domaćinu.

'Kada se govori o rezultatu, onda nam je cilj ostaviti odluku o tome tko će otići u finale Kupa do uzvratnog susreta s Rijekom na našem stadionu. Moja je želja da ostvarimo pozitivan rezultat i tako ćemo se postaviti i njemu težiti. Jako nam je potreban nakon dva prvenstvena poraza. Ostati neporaženi na Rujevici bio bi razlog za dobro raspoloženje i optimizam za nastavak sezone', kaže trener Osijeka Zoran Zekić.