uzavrele strasti

Skandal u Formuli 1; iz Renaulta optužuju konkurente za prevaru, čeka se vještačenje spornih bolida

14.07.2020 u 15:50

Bionic
Reading

Francuska momčad Formule 1 Renault podnijela je prijavu protiv Racing Pointa zbog sumnji da njihovi bolidi ne ispunjavaju uvjete za sudjelovanje na utrkama. U Racing Pointu su uvjereni kako nisu prekršili pravila...

Renault je uložio prigovor sumnjajući na kršenje pravila vezanih uz samostalno dizajniranje bolida. U Renaultu smatraju kako su u Racing Pointu prekršili pravilnik koji dopušta korištenje dijelova i komponenata bolida od treće strane.

Naime, u pravilima stoji kako momčadi na bolidima smiju koristiti samo one dijelove koje su same dizajnirale, a ako koriste dijelove treće strane, ona se ne smije natjecati u Formuli 1.

U Renaultu sumnjaju kako se u bolidima Racing Pointa nalaze dijelovi Mercedesa i njihovog automobila od prošle sezone zbog čega su zatražili provjeru sastavnih dijelova njihovih bolida.

Konkretno, radi se o prednjim i zadnjim usisnicima zraka za kočnice, za koje se sumnja da su direktna kopija Mercedesovih iz prošle sezone. S druge strane Mercedes će morati osigurati i priložiti dokaze kako bi se izvršilo uspoređivanje.

  • +11
Formula 1 , VN Štajerske Izvor: EPA / Autor: FIA/F1 HANDOUT

U Racing Pointu demantiraju navode iz tužbe, naglasivši kako poštuju pravila Međunarodne automobilističke federacije (FIA) i Formule 1.

'Razočarani smo što su dobri rezultati nedjeljne utrke dovedeni u pitanje zbog pogrešno shvaćenih pravila i loše pripremljenih žalbi', napisao je Racing Point.

Još nakon prvih testiranja u veljači ove godine u Barceloni, neke ekipe su Racing Point prozvale 'ružičasti Mercedes' jer je bilo očito kako su kao bazu za svoj novi bolid uzeli onaj Mercedesov. Sad je sumnja kako su uzeli i puno više, no to tek treba dokazati vještačenjem spornih dijelova...

U drugoj utrci sezone trkači Racing Pointa Sergio Perez i Lance Stroll, osvojili su šesto i sedmo mjesto.

Novu sezonu Formule 1 pratite na Arenasport 2 kanalu samo na MAXtv-u. MAXtv pruža najveći izbor sportskih, filmskih i zabavnih sadržaja koje gledajte na televizoru ili mobilnom uređaju bilo gdje u Hrvatskoj. O svemu više saznajte OVDJE.

  • +11
Formula 1, Velika nagrada Austrije, trening, petak, 3. srpnja 2020. Izvor: Profimedia / Autor: ANTONIN VINCENT / AFP / Profimedia