NAJAVA PROMJENA

Šimićeve oštre riječi nakon izjave premijera Plenkovića o izboru za predsjednika HNS-a

  • Autor: V.R.
  • Zadnja izmjena 04.12.2017 11:30
  • Objavljeno 04.12.2017 u 11:12
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Montaža: Pixsell/arhiva

Kandidat za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Dario Šimić komentirao je izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o tzv. začahurenosti HNS-a koji svojim statutom onemogućava kandidiranje više ljudi za mjesto predsjednika. Stoga je Šimić odlučio uputiti oštre riječi prema čelnim ljudima HNS-a, a dotkao se i Fife

Dario Šimić se složio s premijerovim tvrdnjama te istaknuo kako potpise županijskih nogometnih saveza čak i teoretski mogu skupiti samo dva kandidata, što dovodi u pitanje demokratičnost i legalnost samog kandidacijskog procesa za predsjednika HNS-a, u sportu kojeg u Hrvatskoj igra čak 120.000 registriranih igrača, piše u dopisu.

>> Plenković se oglasio, a Dario Šimić zadovoljno trlja ruke

Nogomet, kao omiljeni sport među našim građanima, trebao bi biti točka ujedinjenja, a ne točka razdvajanja. 

'Nama treba ozračje kakvo smo imali '98. godine, kada smo svi bili skupa, kao jedno. Dosadašnjom politikom vodstva Saveza prema potencijalnim gradovima domaćinima reprezentativnih utakmica, klubovima i navijačima to nećemo ostvariti, rekao je Šimić te nastavio uspoređujući situaciju u HNS-u s krovnom nogometnom organizacijom FIFA-om u kojoj vrijedi posve suprotna pravila. Pravila kojima se dopušta preko 40 kandidatura za predsjednika FIFA-e, u odnosu na samo dvije (2) za predsjednika HNS-a.

'FIFA trenutno broji 211 država članica, a da biste postali kandidat za njezinog predsjednika dovoljno je skupiti potpise pet država. To je 2,4 posto od svih glasova te pokazuje kako FIFA, unatoč brojnim kritikama njezinom radu ranijih godina, drži visoke demokratske standarde. Vjerujem da bi se čelnici FIFA-e dobrano iznenadili kad bi shvatili koliko je zapravo statut HNS protivan demokratskim standardima. Naime, samo za kandidaturu za predsjednika Saveza, prema tumačenju HNS-a, potrebni su potpisi od čak 43 posto izravnih članova', rekao je Šimić, objasnivši kako HNS-ov statut prepoznaje 21 izravnog člana, a za kandidaturu su potrebni potpisi njih devet.

Dodatna nelogičnostu Statutu, kako stoji u dopisu, jest u činjenici da u njemu ne postoji osnovno demokratsko pravo - birati i biti biran - za sve članove Skupštine, što dovodi u pitanje legalnost nadolazeće izborne Skupštine. Naime, HNS je, nakon dugo godina odbijanja, bio prisiljen proširiti svoju Skupštinu na 59 članova te je prilagoditi novom Zakonu u sportu. Bez obzira na to, vodstvo HNS-a odlučilo je zadržati 'stara pravila' kandidiranja, poručivši novim skupštinarima da se za rukovodeće pozicije mogu kandidirati samo ako dobiju potporu starih - županijskih nogometnih saveza, što njih čini svojevrsnim superčlanovima Skupštine.

Promjena takvog načina biranja prva je točka programa Darija Šimića u njegovoj kandidaturi za predsjednika HNS-a.

'Čim postanem predsjednik, inicirat ću promjene statuta i omogućiti svim članovima normalnu kandidaturu s manjim brojem potpisa podrške. Treba nam više kandidata za rukovodeće funkcije u Savezu. Veći broj kandidata donosi više kvalitetnih ideja od kojih naš nogomet može samo imati koristi. Vrijeme je da Hrvatski nogometni savez izađe iz svoje čahure', poručio je Dario Šimić.

  • +12
  • +9

Dario Šimić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!