SPEKTAKL

Seattle razbio Denver i prvi puta osvojio Super Bowl

03.02.2014 u 09:26

  • +18

Super Bowl

Izvor: Reuters / Autor: Carlo Allegri

Bionic
Reading

Seattle Seahawksi osvojili su 48. Super Bowl, odnosno naslov prvaka profesionalne lige američkog nogometa (NFL), nakon što su na MetLife stadionu u New Jerseyju pred 80.000 gledatelja pobijedili Denver Broncose sa 43:8. Seahawksima je to bio drugi nastup u završnici i prvi naslov prvaka.

Također, ovo je jedna od najuvjerljivih pobjeda u povijesti Super Bowla. Godine 1990. San Francisco 49ers su svladali Denver sa 55-10.

Seattle je na poluvremenu vodio 22-0, a već na početku treće četvrtine novi 'touchdown' za Seahawkse, i vodstvo 29-0 čime su praktično osigurali pobjedu. Nakon toga igračima Denvera preostalo je samo da do kraja susreta pokušaju sačuvati obraz.

Amerikanci popili 500 olimpijskih bazena piva

Uz Super Bowl, najveći sportski događaj u SAD-u, idu i velike brojke, pa se tako procjenjuje da su Amerikanci za vrijeme utakmice pojeli oko 22,5 milijuna kilograma čipsa, što bi napunilo 600 velikih teretnih kamiona, te da su to "zalili" sa milijardu i 228 milijuna litara piva, čime se može ispuniti 500 olimpijskih bazena.

Također, procjene govore da je 80.000 navijača tijekom utakmice na stadionu MetLife u New Jerseyju, između ostalog, pojelo oko 8.000 pizza, te 40.000 hotdogova. Ako bi se oni poredali u visinu, to bi ispalo kao 14 Empire State Buildinga.

Pretpostavlja se da su gosti Las Vegasa u kladionicama potrošili više od sto milijuna dolara kladeći se na Super Bowl.

Prošlogodišnji Super Bowl bio je najgledaniji tv program u povijesti SAD-a, sa 164 milijuna gledatelja. Gledanost ovogodišnjeg tek treba biti utvrđena, no zna se da je televizijska kuća "Fox" emitiranje 30-sekundnih promidžbenih spotova naplaćivala po cijeni od četiri milijuna dolara, a sav raspoloživi reklamni prostor rasprodan je do 4. prosinca.

Vlasnik pobjedničke momčadi, Seattle Seahawksa, je Paul Allen, poznat i kao suosnivač Microsofta. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 15,6 milijardi dolara, i po tome je najbogatiji vlasnik jedne NFL momča

Dvoboj Denvera i Seattlea najavljivan je kao okršaj oprečnih stilova igre, prvaci Američke konferencije Broncosi imali su 'atomski napad', dok prvaci Nacionalne konferencije Seahawksi svoje uspjehe temelje na čvrstoj obrani. Na kraju je slavila momčad sa najboljom obranom u ligi.

Broncosima je ovo bio sedmi nastup u Super Bowlu, a dosad su osvojili dva naslova (1998-99, 1999-2000). Broncosi su tijekom ove sezone srušili niz ofenzivnih rekorda, a njihov quarterback 37-godišnji Peyton Manning proglašen je za najkorisnijeg igrača sezone (MVP). Bila je to jedna od najtužnijih večeri za Peytona Manninga, koji spada među najbolje vođe napada u povijesti NFL-a iako je osvojio samo jedan naslov prvaka i to prije sedam godina u dresu Indianapolis Coltsa. Također, nije uspio postati prvi quarterback koji je osvojio Super Bowl sa dva različita kluba.

Puno je zanimljivosti vezano uz ovaj Super Bowl, tako je po prvi puta igrano na otvorenom u nekom gradu gdje je hladno vrijeme, zatim je tej drugi puta u povijesti igrano na umjetnoj površini. Po prvi puta su dvije države zajednički organizirale Super Bowl, te su se prvi puta u posljednjih 20 godina sastali prvaci svojih svojih konferencija.

Obrambeni igrač Seattle Seahawksa Malcolm Smith proglašen je za najkorisnijeg igrača (MVP) 48. Super Bowla u kojem je Seattle pobijedio Denver Broncose sa 43-8.

Malcolm Smith, koji igra na poziciji 'linebackera', je tri i pol minute prije poluvremena presreo dodavanje Denverova quarterbacka Peytona Manninga, te je istrčao 69 jardi i ostvario touchdown za vodstvo Seattlea 22-0, što je bio ključan potez utakmice.

Igrao je za sveučilište Southern California gdje mu je trener bio Pete Carroll, koji mu je sada ponovno trener u Seattleu. Na "draftu" bio je tek 242. izbor. Tijekom studentskih dana dijagnosticiran mu je rijedak poremećaj pri konzumiranju hrane, zbog čega mora jesti sporo i vrlo male količine.