KAKAV RASIZAM?

Savez BiH reagirao na Uefine optužbe za Izrael

16.06.2015 u 17:50

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija BiH u Zenici je svladala Izrael i napravila važan korak prema plasmanu na Euro u Francuskoj, no nakon trijumfa došle su optužbe iz Uefe koje će u susjednim redovima djelomično pokušati opovrgnuti

Bosna i Hercegovina je trijumfom od 3:1 protiv Izraela spasila svoju kampanju za Euro idućeg ljeta, a nakon dvoboja Uefa je na osnovu izvješća delegata pokrenula službenu istragu zbog ponašanja navijača tijekom i u vrijeme utakmice. Optužnica ima tri točke: nepoštivanje protivničke himne paljenje i/ili bacanje pirotehnike i rasističo ponašanje.

'Ne možemo osporiti zviždanje himni Izraela, unatoč preventivnim naporima i javnim apelima izbornika Baždarevića i kapetana Džeke. Činjenica je i da su naši navijači koristili pirotehniku, ali dodajemo i kako junisu ubacivali u teren. No, rasističko ponašanje naših navijača nismo uočili i spremamo odgovor zasnovan na činjenicama,' prenosi bljesak.info riječi glavnog tajnika saveza Jasmina Bakovića koji i dodaje:

'Nikada nismo bili optuženi za rasističo ponašanje. Svi naši dosadašnji prijestupi bili su vezani uz upotrebu pirotehnike, stoga očekujemo da kazna bude isključivo financijskog karaktera, dodaje Baković te završava:

'Uoči odlaska u Izrael njihova delegacija nam se zahvalila na gostoprimstvu i sigurnosti tijekom boravka u BiH. Što se nepoštivanja izraelske zastave na ulicama uoči utakmice tiče, to je u nadležnosti policije i nadilazi nadležnost saveza.'

Uoči utakmice izraelski napadač Ben Sahar je javno izjavio kako očekuje neprijateljsku atmosferu, te kako pred muslimanskom publikom uvijek ima motiv više za branjenjem izraleskih boja. Uefa to nije prepoznala kao poilitikanstvo i Izreal nije pod istragom nakon ovog dvoboja.

Iz Sarajeva poručuju kako ne očekuju oduzimanje bodova niti prazne tribine