u 106 stavki

Sada se napokon zna zašto je Novak Đoković deportiran iz Australije: priznaju mu da je 'sportski heroj', ali baš zato....

20.01.2022 u 07:51

Bionic
Reading

Federalni sud Australije konačno je, nakon što je u nedjelju deportiran, objavio sve detalje odluke da se Novaku Đokoviću ukine viza za ulazak u zemlju i zabrani nastup na Australian Openu.

Sud na čelu s Jamesom Allsopom je 16. siječnja odbio žalbu Novaka Đokovića protiv ministra za imigracijska pitanja Alexa Hawkea koji mu je poništio vizu i naredio deportaciju iz države. Sud je, kao što je i najavljeno, ovog četvrtka obrazložio odluku.

Kako je navedeno u opširnom priopćenju, Đoković je predstavljao prijetnju za javno zdravlje unutar države.

U ukupno 106 stavki presuda je objašnjena do detalja. Navodi se da ministar Hawke nije imao potrebu objasniti svoju odluku za ukidanje vize.

Đoković je, prema odluci Federalnog suda Australije, bio opasnost po zdravlje, red i javni interes. Također, sud je ocijenio da je racionalan zaključak da bi tenisač poput Novaka Đokovića mogao potaknuti ljude da oponašaju njegov stav protiv cjepiva.

'Vodila se velika debata o tome kako pristupiti izjavi ministra. Razrješenje debate nije neophodno kako bi došli do zaključka kojeg smo napravili i ministar Hawke nije bio dužan navoditi razloge za odbijanje vize, iako je to učinio. Sud ne sumnja da je ministru trebao četiri dana kako bi formulirao razloge za donošenje odluke. Ipak, razloge nije trebao ni dostaviti jer nije bio obavezan za to. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje, red i javni interes', navodi se u objašnjenju.

Ministar Hawke, kako se navodi u priopćenju, nije bio zadovoljan 'određenim detaljima' koje su dodatno pojasnili.

'Ovlaštenje za ukidanje vize uvjetovana je time da ministar nije bio zadovoljan određenim stvarima, a te stvari su da prisutnost nositelja vize u Australiji može biti ili bi mogao biti rizik za zdravlje, sigurnost ili dobar red zajednice u Australiji', dodaje se u odluci.

Podsjetimo, čitava odluka trajala je dugih 11 dana nakon čega je Đoković deportiran iz Australije gdje se igra prvi Grand Slam turnir u sezoni. Na žalost srpskog tenisača, ako se pravila ne promijene, neće moći igrati ni na sljedeća tri najveća turnira u sezoni.