teška 2022. godina

Ovo je najcrnji scenarij koji čeka Novaka Đokovića; osim gubitka sponzora i desetina milijuna dolara, jedan detalj je nevjerojatan i to ga najviše boli!

18.01.2022 u 09:40

Bionic
Reading

Ne stišava se medijski cirkus koji je Novak Đoković stvorio kada je odlučio otići u Australiju, ali je na koncu deportiran iz zemlje jer nije cijepljen te tako neće braniti titulu prvaka na Australian Openu

No odbijanje vize, pritvor u centru za imigrante, suđenje, novo poništenje vize i deportacija te sve što se punih 11 dana događalo u Melbourneu samo je dio onoga što slijedi. Moguć je jako crn scenarij... Naravno, ima puno onih koji su razočarani, od obitelji do njegovih fanova u Srbiji, a ima i onih koji su zadovoljni ovakvim raspletom.

Najzadovoljniji su političari u Australiji jer su još jednom dokazali da kod njih nema iznimke. Strogo su se držali svojih pravila, a usprkos tome što je Đoković uz pomoć posebnog liječničkog izuzeća i svog odvjetničkog tima na sve načine pokušao dobiti dozvolu da zaigra na Australian Openu – ipak nije uspio.

Tako je propustio priliku uzeti deseti jubilarni Australian Open te uz to rekordnu 21. grand slam titulu.

Ponižen i razočaran, deportiran je, a po dolasku u rodni Beograd samo je projurio kroz zračnu luku izbjegavši novinare. Nije rekao ni riječi.

S obzirom na to da Đoković nije cijepljen te da su pravila u većini zemalja sve stroža, mnogi se pitaju gdje će uopće smjeti igrati. Ali to nije sve, sve je izglednije da će uskoro izgubiti nekoliko unosnih sponzora koji bi mu mogli okrenuti leđa, samim time izgubit će višemilijunsku zaradu, a zbog gubitka bodova izgubit će i prvo mjesto na ljestvici.

Ubrzo nakon što je deportiran stigla je vijest iz Francuske kako na snagu stupa novi zakon (samo cijepljeni sportaši mogu nastupiti), što znači da Đoković neće moći igrati ni na Roland Garrosu. A isto vrijedi za Wimbledon i US Open. Iz Londona i New Yorka bili su prilično jasni i objasnili su da necijepljenim tenisačima neće biti dozvoljeno igrati.

To bi za Đokovića možda mogao biti i kraj karijere, a uz sve to pojavila se priča da bi mu uskoro glavni sponzor Lacoste, francuski proizvođač sportske opreme, mogao raskinuti ugovor koji traje do kraja 2022. godine.

Treba reći da je Đoković posljednjih godina postao pravi magnet za sponzore pa se tako doznaje kako je godišnje samo od tvrtki koje reklamira zarađivao oko 30 milijuna dolara. I naravno, pitanje je kako će svi sponzori, koji ga bogato plaćaju, postupiti ako zaista ne bude igrao ni na jednom jakom turniru ove sezone.

'Što je prije moguće, stupit ćemo u kontakt s Đokovićem kako bismo analizirali događaje koji su pratili njegov boravak u Australiji', naveli su iz tvrtke Lacoste.

Treba reći da su Đoković i Lacoste 2017. godine potpisali petogodišnji ugovor vrijedan 8,2 milijuna eura po sezoni.

Uz grand slam turnire, na kojima u 2022. godini neće moći igrati ako se ne cijepi protiv koronavirusa, Đoković neće moći igrati ni na američkoj turneji u ožujku, dakle u Indian Wellsu i Miamiju.

S druge strane puno se time otvara prostora Rafaelu Nadalu, kojem je sada olakšan put do rekordnog 21. Grand Slama - jer ipak mu na putu neće stajati Đoković.

No tek kada Đoković izgubi poziciju svjetskog broja jedan, što će se vjerojatno dogoditi završetkom Australian Opena, počet će njegov pad jer će izgubiti jako puno bodova.

Crne prognoze govore da bi nakon preskočenih grand slam turnira već sredinom godine, dakle negdje u srpnju, nakon Wimbledona, Đoković ispao iz društva najboljih pet igrača! A postoji i scenarij prema kojem će, ako preskoči sve spomenute turnire u SAD-u, završiti godinu ispod desetog mjesta na svjetskoj rang ljestvici. Zaista nevjerojatan detalj koji ga vjerojatno najviše boli, kao i činjenica da bi ga Nadal mogao prestići i ispisati povijest.

Ispada da je Đokovića pandemija koronavirusa te njegova odluka da se ne cijepi dovela do toga da možda neće ispisati povijest tenisa, jer teško da bi ga netko zaustavio na putu do osvajanja rekorda. Kako je zakoračio u 35. godinu života i ovo što je doživio u Australiji na njemu je sigurno ostavilo traga, jasno je da će teško ikada više biti moćan kao što je donedavno bio.

  • +4
Novak Đoković na treningu u Australiji Izvor: Profimedia / Autor: Kelly Defina / AFP / Profimedia