TUGA U SLAVONIJI

Sada je i službeno; totalni šok za Cibaliju, Vinkovčane HNS izbacio u 3. HNL

25.05.2018 u 12:37

Bionic
Reading

Povećala se agonija za Cibaliju. Klub je prvo ispao u 2. HNL, ali nakon okončanog postupka licenciranja Hrvatskog nogometnog saveza Vinkovčani su gurnuti još jedan rang niže – 3.HNL

Tužnu vijest za bivšeg hrvatskog prvoligaša potvrdio je HNS, ali i Cibalia na službenom Facebook profilu.

Vinkovčani su prvo na terenu, poslije 36. kola HT Prve lige, izgubili prvoligaški status, ali čekala ih je puno veća borba, jer je klub u milijunskim financijskim problemima.

Naime, uoči početka sezone 2017/18. pomogao im je HNS tako što im je ranije uplatio novce od Uefe na temelju Dinamovog prijašnjeg plasmana igranja u Ligi prvaka, ali ovoga puta nije bilo pomoći. Spasonosna financijska injekcija nije došla i Cibalia nije dobila licencu ni za nastup u 2. HNL nego je izbačena u treći rang hrvatskog nogometa.

  • +4
Lokomotiva - Cibalia (36. kolo HT Prve lige) Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Tako slavonski derbi između Cibalije i Osijeka nećemo gledati sljedeće sezone. Naime, drugoligaška momčad Osječana uvjerljivo je izborila promociju u 2. HNL (i dobila licencu), ali tamo neće biti Cibalije.

Inače, uvjeti za dobivanje licence su sportski, infrastrukturni, administrativni, stručnog osoblja, pravni i financijski. Za Cibaliju su kao što smo rekli kobni bili ovi posljednji.

Drugoligašku licencu nije dobio ni Split pa je tako Hrvatski dragovoljac automatski ostao u drugoligaškoj karavani (trebali su međusobno razigravati).

Što se tiče prvoligaša, svi aktualni su dobili licencu za HT Prvu Ligu, a uz njih novi prvoligaš HNK Gorica te Varaždin (igra s Istrom 1961 za ulazak u Prvu ligu).

Podsjećamo da su licence za UEFA natjecanja još ranije dobili Dinamo, Hajduk, Inter, Lokomotiva, Osijek, Rijeka i Slaven Belupo.