što je pošlo po zlu?

S Hrvatskom je 2018. godine u Rusiji osvojio svjetsko srebro i nakon toga 'nestao'; sad ide na posudbu u Ujedinjene Arapske Emirate

21.12.2022 u 08:10

Bionic
Reading

Nekadašnji hrvatski reprezentativac Tin Jedvaj (27) karijeru će pokušati oživjeti u redovima Al Aina iz Ujedinjenih Arapskih Emirata...

Tin Jedvaj (27) novi je član Al Aina. U jedan od najbogatijih klubova Ujedinjenih Arapskih Emirata Jedvaj odlazi na posudbu iz moskovskog Lokomotiva do kraja sezone. No, Al Ain ima mogućnost otkupa ugovora ako nekadašnji hrvatski reprezentativac zadovolji svojim igrama.

Nitko točno ne zna što je, gdje i kad krenulo po zlu u karijeri Tina Jedvaja. Bio je jedan od najperspektivnijih desnih bekova, 2013. godine iz Dinama je za pet milijuna eura otišao u Romu koja ga je 2015. godine za sedam milijuna eura prodala Bayer Leverkusenu. U redovima 'apotekara' Jedvaj je odigrao sjajne četiri sezone, cijelo je vrijeme bio i hrvatski reprezentativac.

Vrhunac karijere mu je osvajanje srebra s 'vatrenima' na SP-u 2018. godine u Rusiji, a nakon toga je zabljesnuo u Ligi nacija kad je u studenom iste godine zabio dva gola Španjolcima na Maksimiru. Za pobjedu 3:2 Jedvaj je tada zabio u 93. minuti utakmice.

No, nakon toga mu je karijera krenula nizbrdo, Bayer ga je prvo 2019. godine posudio Augsburgu koji ga na kraju nije otkupio, a povratkom u Leverkusen Jedvaj je bio osuđen na klupu za pričuve. Izgubio je i status reprezentativca (za 'vatrene' je ukupno odigrao 26 utakmica i zabio dva gola!), a u ljeto 2021. godine za četiri milijuna eura odlazi u moskovski Lokomotiv.

Na žalost, Lokomotiv je u velikim financijskim problemima, dodatno je pritisnut i sankcijama pod kojima je Rusija zbog agresije na Ukrajinu, te mora rasprodati većinu momčadi. Tako je i Jedvaj završio na posudbi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima!

U klubu kojeg je nekad vodio hrvatski izbornik Zlatko Dalić te s Al Ainom osvojio i tamošnje prvenstvo, Jedvaja će trenirati legenda ukrajinskog nogometa Sergej Rebrov. Spomenimo i to da su uz Dalića na klupi Al Aina sjedili još neki hrvatski treneri poput Zorana Mamića, Ivana Leke, Željka Sopića, Joška Španjića...

Ovo je za Jedvaja prilika da oživi karijeru, u najboljim je nogometnim godinama, ima dovoljno vremena da se ponovno nametne i zaigra u nekom jakom europskom klubu te vrati status reprezentativca.

  • +32
Argentina, doček reprezentacije, Buenos Aires, 20.12.2022. Izvor: Profimedia / Autor: LUIS ROBAYO / AFP / Profimedia