LUPICE ZOVU NAVIJAČE

Ruska mašina u Trnskom: Po najveću pobjedu u povijesti!

17.12.2013 u 13:35

Bionic
Reading

Kakav Božićni poklon za navijače Novog Zagreba, ali i sve ljubitelje ženske košarke u gradu podno Sljemena. U četvrtak, 19.12.2013 godine u Trnsko dolazi jedna od najtrofejnijih ekipa poslijednjih 10 godina u Europi - moskovski SPARTA&K MR Vidnoje

Dovoljno je samo pogledati popis njihovih recentnih uspjeha u Europi - europske su prvakinje bile 2007, 2008, 2009 i 2010, osvojile su Eurocup 2006, Supercup Europe 2010 i 2011, finalistice EL 2011, i sudionice final 8 2012 i 2013. godine. Iako su ove godine morale smanjiti proračun (sa 10 na 6 milijuna dolara…), i dalje imaju respektabilnu ekipu koja je nakon dva startna poraza od Praga i Galatasaraya zabilježila 3 pobjede za redom - Polkowice, Kibirsktis i Avenidu, te sa skorom 3-2 zauzimaju 3. mjesto u skupini C.

Novi Zagreb, s druge strane, ima jednu pobjedu i 4 poraza. Ono s čime Lupice mogu biti zadovoljne je to da su sa svim protivnicima u dobrom dijelu utakmice bile ravnopravne, te da su neke utakmice (Prag, Polkowice) zasigurno mogle pobijediti. Međutim, izgleda da je ponestajalo snage, što svakako može biti posljedica napornog rasporeda, i 3 utakmice tjedno.

'Kako sam već rekao, podcijenili smo MEL. Ne kvalitetu, nego udaljenost i putovanja, koja su nas poprilično iscrpila. E, sad… Već smo 10 dana u Zagrebu, treniramo, odigrali smo 2 korektne utakmice, odmorili ekipu, i biti ćemo spremni za četvrtak,' komentar je trenera Ivankovića.

Upravo je ovih 10 dana u Zagrebu, bez dugačkih i napornih putovanja, dobra vijest za Lupice. Druga dobra vijest je da u sastavu Moskovljanki neće biti Ashje Jones, jedne od njihovih najboljih igračica. No, ne zavaravajmo se - ekipa koja u sastavu ima Niku Barič, najbolju mladu igračicu Europe od prije 2 godine, Evgeniju Belyakovu, Srpkinju Sonju Petrović i Nataliu Vieru, ne može biti loša. Vjerojatno će tih četvero igračica biti i starteri u četvrtak, uz najvjerojatnije mladu Dariu Namok.

'Teško je procijeniti. Na zadnjoj utakmici ruskog prvenstva upravo im je to bila petorka, s tim da je Petrović igrala na poziciji 4, iako je ona zapravo 3. Moguće je da će u petorku ipak Tikhonenko, kao četvorka, jer u rotaciji imaju još jednog centra, iskusnu Karchenko. Generalno gledajući, imamo rješenje za svaku od tih pozicija. Moramo zatvoriti njihovu pick igru iz koje gotovo stalno ulaze u završnicu, a zaustavljanje trojke Barič-Belyakova-Petrović biti će naš najveći izazov.'

Kod Lupica se najveći učinak očekuje, naravno, od Milice Dabović i Luce Ivanković, kojima bi se konačno trebala priključiti neka od iskusnijih igračica - Komplet i Raksanyi. Naravno, raduje da je Lisa fit, da se Bura vraća u formu s početka sezone i da je Monika namjestila nišanske sprave. Otvoreno ostaje pitanje playa.

'Naš prvi play je u ovom trenu Ivana Dojkić. Biti će zanimljivo vidjeti kako će reagirati jer do sada još nije igrala na ovom nivou, ne računam 2 minute u Španjolskoj. Međutim, kod mladog igrača je bolje da ga se odmah gurne u vatru. Ako je u dobrom tonusu i ako krene dobro, super, a ako će biti indisponirana, lako ćemo tražiti neko novo rješenje. Imamo tu varijante s Dabović i Raksanyi na playu, nismo bez rješenja. Sigurno je da nećemo dozvoliti Spartaku da se odvoji na 10 razlike u startu.'

Tko će braniti Niku Barič?

'Nika je sjajan igrač i tu uopće nema spora. Međutim, nije ona sama Sparta&k, tamo uvijek netko drugi iskoči. Igrati ćemo našu obranu, čvrsto, agresivno, pa ćemo vidjeti što će biti. Naravno, ovisi o njihovoj petorki, ali mislim da će prva opcija na Niki biti Dojkić, kako bismo Milicu sačuvali od prekršaja u ranoj fazi utakmice.'

Velika je to utakmica za Lupice. Sidanje skalpa četverostrukom prvaku Europe bila bi najveća pobjeda u klupskoj povijesti i otvaranje realne šanse za prolazak dalje. Iako, za razliku od utakmice sa Litvankama, ovo nije 'do or die game'.

'Utakmica je svakako bitna, ali ne i presudna. Naime, evidentno je da ćemo se Avenida, Kibirsktis, Polkowice i mi boriti za 2 mjesta koja vode u drugi krug. Naravno, pobjeda protiv Sparta&ka gurnula bi nas korak ispred, ali će se plasman u drugi krug odličivati u utakmicama u Vilnijusu i kući sa Polkowicama i Avenidom. Tu ne smijemo kiksati. No, želim reći jednu stvar - u četvrtak ćemo učiniti sve što je u našoj moći da dobijemo utakmicu, da navijačima, sponzorima i sebi poklonimo najljepši poklon za predstojeće blagdane,' završio je Ivanković.

Lupice igraju zadnju utakmicu u ovoj polusezoni, od proteklih čak 30 ostvarile su 22 pobjede i 8 poraza. Nalaze se na vrhu MEL lige, vodeće su u prvenstvu Hrvatske, a imaju šanse za prolazak u drugi krug Eurolige. Zaslužile su da ih publika podrži, da napuni dvoranu Trnsko. Lupice će im se sigurno revanširati hrabrom, odgovornom igrom i vjerujemo pobjedom.

'Čeka nas jedna od najtežih i najbitnij utakmica, u četvrtak protiv Spartaka. Ako želimo dalje u ELW, moramo pobijediti i ja sam sigurno da možemo. Ovo nam je zadnja utakmica prije praznika, voljele bismo završiti prvu polovicu sezone velikom pobjedom,' rekla je Krisztina Raksanyi, Lupica od koje se u ovom susretu puno očekuje.

Utakmica Novi Zagreb - Sparta&k MR Vidnoje igra se, kako već rekosmo, u četvrtak, 19.12.2013 godine, s početkom u 20,30 sati u dvorani Trnsko. Ulaz je naravno, i ovaj put, besplatan.

Kraj je godine, pomognimo Lupicama da godinu najvećih klupskih uspjeha zaključe s najvećom pobjedom u povijesti kluba.