CUPPING IM JE SUMNJIV

Ruska državna TV oštro o crvenim krugovima: To je legalni doping!

09.08.2016 u 10:09

Bionic
Reading

Ruska državna televizija oštro je osudila tzv. terapiju cuppinga kojoj su se podvrgnuli najbolji svjetski sportaši poput plivača Michaela Phelpsa i drugih nazvavši je legalnim dopingom

Zašto cupping ostavlja crvene okrugle tragove po koži?

Zato što se prakticira tako da se posudica u obliku čaše ili šalice pritisne otvorenim dijelom na kožu, a potom se pumpom iz posude izvuče (velik dio) zrak iz posude. Logično, ispod posude se stvara djelomičan vakuum koji vuče kožu prema gore. Kao posljedica takve prakse na tijelu ostaju crveni krugovi koji se mogu zadržati i po nekoliko dana.

Podsjetimo, tzv. terapija cuppinga lako je uočljiva po crvenim krugovima koji su se jasno mogli vidjeti za vrijeme plivačkih natjecanja na Olimpijskim igrama u Brazilu.

Riječ je o tradicionalnoj kineskoj medicini, a primjenjuju ju praktičari akupunkture. Zagovornici cuppinga tvrde da takva praksa tjera toksine da napuste tijelo, aktivira limfni sustav, čisti zatvor crijeva, čisti krvne žile...

Međutim, crvene okrugle tragove koje cupping ostavlja na koži sportaša prilično je razljutila rusku državnu televiziju koja je javno osudila ovakav način pripreme sportaša za natjecanja dodavši kako su vrlo sumnjičavi zbog svega.

U prilogu radnog naziva 'Kao meldonij, samo legalno' između ostalog su kazali:

'Drugim riječima učinak ovakve terapije u mnogo elemenata nije drugačiji od korištenja meldonija.'

Podsjetimo, zbog slučaja dopinga čak je 118 od ukupno 389 ruskih olimpijaca dobilo  suspenziju te nisu smjeli nastupiti na OI-ju u Riju. Stoga je jasno zašto ih cupping tako bode u oči.