SAMO ZA TPORTAL

Robert Špehar otkrio nam tko bi sada mogao rastužiti Marokance i prisjetio se što je napravio prije 26 godina pred 80.000 navijača

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija ovog petka iz saudijskog Rijada leti u Katar, odnosno u Dohu gdje će se pripremati do prvog ogleda na svjetskom prvenstvu. U jedinoj provjernoj utakmici Dalić je ispunio nekoliko ciljeva, između ostalih da u pobjedničkom raspoloženju dočeka početak Mundijala. A što je još 'dobio', za tportal je rekao 52-godišnji Robert Špehar, bivši napadač kojem je jedina dosadašnja utakmica protiv Maroka ostala u lijepoj uspomeni

Bivšeg nogometaša, koji je osam puta nosio i dres hrvatske reprezentacije, Roberta Špehara 'ulovili' smo dok je šetao svoje pse, udomljene i spašene, kojima je pružio priliku za bolji i ljepši život.

Naravno, na ovaj tužan dan, kojeg ne samo Vukovarci, već i brojni Slavonci, a Špehar je rođen i živi u Osijeku, proživljava posebno emotivno.

Ipak, nas je zanimalo što je Špehar zapamtio iz utakmice odigrane u Casablanci, u prosincu 1996. godine. Bila je to jedina dosadašnja utakmica Hrvatske i Maroka, igrana je na turniru, na kojem je sudjelovala i Češka, a kojeg je na kraju i osvojila naša reprezentacija.

'Iskreno, same utakmice se ne sjećam previše. Ono što sam zapamtio jest da je stadion bio pun do posljednjeg mjesta, odnosno 80.000 ljudi da se natiskao na tribinama. Hrvatska je povela 2:0, vrlo brzo golovima, Gorana Vlaovića, ali se Marokanci nisu predavali. Izjednačili su na 2:2, a potom smo izvodili penale. ja sam zabio zadnji za Hrvatsku, a potom je Ladić obranio domaćem igraču. S tog turnira i dan, danas doma čuvam medalju. Nisam ih se baš naosvajao s Hrvatskom, tako da mi je ova posebno draga', prisjetio se Špehar, koji je u to vrijeme zabijao golove za Club Brugge.

Naravno, osim za svoj Osijek, u koji se vratio i pri kraju karijere, ovaj je napadač nosio dresove Zagreba, već spomenutog belgijskog kluba, Monaca, Verone, Sportinga, Galatasaraya, Standard Liegea i Omonije.

Hrvatska iz tog vremena bila je strašno jaka. Jer u Casablanci su igrali Ladić, Jarni, Štimac, Asanović, Vlaović, Soldo, Jurčević.... Na tom turniru nije bilo Bobana, Šukera i Bokšića, odnosno bili su gotovo svi oni koji su par mjeseci ranije na Euru u Engleskoj nesretno izgubili od Njemačke, a potom i u ljeto 1998. godine osvojili broncu u Francuskoj.

Dakle, ako je Maroko još tada dokazao da ima snage i vratiti se nakon zaostatka od dva gola, sigurno ih se treba shvatiti vrlo ozbiljno.

'Ova reprezentacija Maroka nikako nije za podcijeniti. Prepuna je zvijezda koji igraju u velikim klubovima. Znaju igrati, puno trče, tehnički su i taktički jako dobri. I zato je puno njihovih igrača odlazilo, odnosno još uvijek odlazi u Francusku. A svi znamo koliko je to zahtjevna liga'.

Izbornik Zlatko Dalić upozorava na njihovu snagu i naglašava koliko je važna ta prva utakmica u skupini.

'Sigurno je da i Marokanci maštaju o prolasku skupine, bez obzira na to što su Belgija i Hrvatska favoriti za prva dva mjesta. I sigurno će biti teško, odnosno trebat će se naši igrači namučiti kako bi došli do pobjede'.

Maroknaci su nakon plasmana na SP doživjeli velike promjene, jer smijenjen je Vahid Halilhodžić.

'Da, bile su to prave turbulencije, mjesecima se nagađalo o tome. No, s novim izbornikom, Walidom Regraguijem vraćene su najveće zvijezde. Ipak, ni to nije bilo dosta šokantno, pa im se prije nekoliko dana ozlijedio jako važan igrač, Amine Harit, iz Marseillea. I sigurno je da će im jako nedostajati, ali Marokanci su kvalifikacije prošli bez nekoliko velikih i važnih igrača'.

  • +23
Saudijska Arabija - Hrvatska, prijateljska utakmica Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Može li se dogoditi nezadovoljstvo u momčadi, jer ove su 'zvijezde' sada došle pokupiti 'šlag', dok su se ostali mučili kroz kvalifikacije?

'Bit će zanimljivo pratiti, ali njihov savez imao je dvije mogućnosti. Ili ostaviti Halilhodžića, pa ići na Mundijal bez zvijezda, ili smijeniti Halilhodžića, pa ojačati momčad igračima. I izabrali su ovu drugu mogućnost. Sad je situacija komotnija, jer došao je novi izbornik, a momčad se vraća sastavu s kojim su igrali prije Halilhodžićevog dolaska. Tako da ipak ne očekujem neku pobunu, jer oni koji su na turniru sigurno se neće buniti. I važno je reći, s ovim igračima su ipak puno, puno jači'.

Vi ste igrali na mjestu napadača. Znamo da nije lako biti u Dalićevim cipelama i da se ne želite miješati u njegov izbor, ali ipak moramo pitati, tko bi po vašem mišljenju trebao biti prvi napadač?

'Za početak ću reći da je dobro da je igrana ova utakmica u Saudijskoj Arabiji. Poslužila je svrsi. Kao prvo prošla je bez ozljeda, što je najvažnije. Istina, nije naša reprezentacija izgledala bajno, što je potvrdio i sâm izbornik, ali ostvarila je pobjedu i u takvom raspoloženju stiže u Dohu. Osim toga, pružila se prilika igračima iz drugog plana, Brozovića se vratilo u natjecateljski ritam, a on je opet bio odličan. Zatim, igrači su se aklimatizirali i osjetili kako je igrati u takvim uvjetima, jer slično će biti i u Dohi. I sada, dolazimo do ovoga što ste pitali. Svi napadači koji su tu, redom su kvalitetni igrači, od Petkovića, Budimira do Livaje. I točno je da ova utakmica nije Daliću bila jedini test, no pokazala se ipak kao jako dobar, jer Kramarić je u 30-tak minuta pokazao da se najbolje prilagodio, bio je rastrčan, po cijelom terenu, otvarao je prostor suigračima. Zabio i dva gola, od kojih jedan nije bio priznat zbog zaleđa. No, kod onog priznatog s dvije je finte izbacio suparnika i zabio na njegov karakterističan način. Zato se i slažem s izbornikom da je Kramarić u ovom trenutku prvi izbor, da mu se treba dati prilika. Međutim, siguran sam da će i u sljedećim utakmica preostala trojica igrati, ovisno o Kramarićevoj ulozi na terenu', zaključio je Špehar.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal