PROSINEČKI NAJAVLJUJE

'Realu će biti teško u maksimirskoj atmosferi'

13.09.2011 u 13:46

Bionic
Reading

Uoči dvoboja svoja dva bivša kluba u 1. kolu Lige prvaka, intervju za AS dao je Robert Prosinečki, nekadašnji veznjak Real Madrida i Dinama

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac danas je trener Crvene zvezde, kluba s kojim je 1991. osvojio Kup prvaka. U Beogradu je dobio svoj prvi samostalni trenerski angažman.

'Radim gotovo deset mjeseci. Zvezda je veliki klub, ali je posljednjih godina pala na nižu razinu. Partizan je osvojio zadnja četiri naslova prvaka u Srbiji, ali sve smo mu bliže', u uvodu je pojasnio Prosinečki.

Kakav ste tip trenera?

'Onaj koji dopušta slobodu svojim igračima. Svi želimo igrati poput Barcelone jer se radi o najljepšem i najefikasnijem nogometu. Učio sam od Beenhakkera, Flora i Antića u Madridu, od Cruyffa u Barceloni. Moja je ideja napadati i stalno kontrolirati loptu. Želim da Zvezda dominira i pobjeđuje'.

Kakav je bio osjećaj kad je Zvezda 1991. osvojila Kup prvaka?

'Balkanska momčad koja osvaja Kup prvaka u društvu Reala, Barcelone ili Manchester Uniteda, to je bio san. Nešto neuobičajeno što je uspjelo samo nama i Steaui. Mihajlović, Jugović, Savičević, Pančev, bila je to velika generacija, imali smo sjajnu atmosferu'.

Je li se nogomet na Balkanu promijenio raspadom Jugoslavije?

'Problem našeg nogometa je uvijek isti, nemamo novca za zadržavanje talentiranih igrača u zemlji'.

U Rusiji sada nije tako...

'Rusija je najbogatija zemlja svijeta. Ne možete je uspoređivati sa Srbijom i Hrvatskom'.

Kako je došlo do vašeg prelaska u Real Madrid?

'Igrao sam tada svoj najbolji nogomet. Osvojio sam Trofeo Bravo za najboljeg mladog europskog nogometaša, osvojio sam Kup prvaka... Iako sam imao ponude iz velikog broja klubova, odabrao sam Real jer je najveći'.

Kakav je bio vaš odnos s tadašnjim predsjednikom kluba Ramonom Mendozom?

'Bilo je svega. Ali nikad nisam požalio što sam došao u Španjolsku. Volim Španjolsku. Sestra mi živi u Oviedu, u Madridu imam puno prijatelja. Često pričam s Hierrom, s Butragueñom'.

'S Mendozom ste se slagali u jednom, obojica ste puno pušili?

'Hahaha... Nikad to nisam skrivao. Mnogi su igrači pušili, ali su to skrivali, ja nisam. I danas pušim'.

Zašto niste uspjeli u Madridu?

'Godinu i pol sam bio ozlijeđen. To je život. Imao sam puno problema'.

Kako ste završili u Barceloni?

'Igrao sam dobro u Oviedu, Cruyff je to primijetio i pozvao me'.

Kako ste se slagali s njim?

'Što reći o Cruyffu? Pružio mi je drugu veliku priliku u karijeri. Malo je toga tražio od mene. Trajalo je godinu dana'.

Koja vam je najljepša uspomena iz Madrida?

'Puno ih je, ali možda je to moja prva utakmica protiv Barcelone u kojoj sam bio i strijelac'.

Kako gledate danas na Real i Barcelonu?

'Mourinho je velik trener, pokazuju to i njegovi rezultati. Druga je stvar sviđa li vam se njegov stil igre. Guardiola se već u prvoj sezoni snašao u Barceloni, ali godinama prije toga je klub igrao na isti način. Real i Barça jednostavno igraju drugačije'.

Koje biste igrače iz tih klubova voljeli vidjeti u Crvenoj zvezdi?

'Ronaldo, Iniesta, Messi i Xavi su za mene četvorica najboljih nogometaša na svijetu'.

Što znate o zagrebačkom Dinamu?

'Ne mogu puno pomoći. Znam da Dinamo ima dobru momčad, s trojicom ili četvoricom igrača iz Brazila i Argentine. Real će prvi put igrati u Zagrebu i stadion će biti pun. To će biti najteža stvar za Real, igrati u takvoj atmosferi'.