SLOBODA ZA 'VIDOVNJAKA'

'Pustite hobotnicu Paula!'

05.07.2010 u 08:54

Bionic
Reading

Sad već slavna hobotnica Paul, koja je dosad pogodila sve pobjede i poraze Nijemaca na Svjetskom prvenstvu, opet je u središtu zbivanja. PETA traži da se taj engleski mekušac s njemačkom putovnicom pusti na slobodu

Udruga za zaštitu životinja PETA zatražila je da se na slobodu pusti hobotnica koja je točno predvidjela ishod više utakmica nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici.

'Paul je predvidio da će Njemačka pobijediti Argentinu. Da bi i on mogao slaviti, a ne samo ljubitelji nogometa, njemačka PETA traži da ga se pusti na slobodu', objavila je organizacija u otvorenom pismu.

Udruga traži da se životinja, koja trenutno živi u akvariju Sea Lifea u Oberhausenu na zapadu zemlje, pusti u vodama nacionalnog parka na jugu Francuske u kojem je ribarenje zabranjeno.

'Paul je zarobljen u malenom akvariju... Mislimo da bi mu u moru bilo lijepo', rekla je biologinja Tanja Breining iz PETA-e.

'Hobotnica je jedan od najinteligentnijih beskralježnjaka. Sposobna je složeno razmišljati, ima dugoročno pamćenje, koristi oruđe, uči kroz promatranje, ima osobnost i izuzetno je osjetljiva na bol', ističe PETA.

Međutim, stručnjaci Sea Lifea smatraju da ta ideja nije dobra.

'Životinje rođene u zatočeništvu naučile su da ih se hrani tako da nisu iskusne u traženju hrane', upozorava glasnogovornica akvarija. 'Vrlo vjerojatno bi uginuo.'

Paul je svjetsku slavu stekao još 2008. kada je pogodio pobjednike u 80 posto utakmica Njemačke reprezentacije na Euru, a ove je godine još popravio svoju statistiku.

U njegov akvarij pred utakmicu spuštaju se dvije kutije u kojima se nalaze komadići hrane. Na jednoj od njih je zastava Njemačke, a na drugoj protivnika. Kutija koju prvu otvori određuje pobjednika.

Hobotnica je točno predvidjela da će Njemačka pobijediti Ganu, Englesku i Argentinu te da će izgubiti od Srbije.