HODOČAŠĆE

Prije Hrvatske irski izbornik odlazi na svetu planinu

04.04.2012 u 12:20

Bionic
Reading

Osam kilometara pješačit će 73-godišnji izbornik irskih nogometaša Giovanni Trapattoni pri hodočašću na irsku svetu planinu 28. ovog mjeseca. Priključit će mu se i pomoćnik Marco Tardelli

Priključit će se drugi put talijanski trener irske nogometne reprezentacije tradicionalnome pohodu na Croagh Patrick, treću najvišu planinu Okruga Mayo, koju svake godine na proljeće u humanitarnoj akciji pohodi irski premijer Enda Kenny. Trapattoniju i Tardelliju pridružit će se također mnogobrojni navijači irske nogometne reprezentacije.

'Radujem se uistinu svom povratku na Croagh Patrick. Riječ je o posebnome, svetom mjestu. Nadam se da će nam ovo hodočašće donijeti sreće na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini,' rekao je Trapattoni, koji će reprezentativce odvesti na Euro mjesec dana nakon što se popne na 764 metra visoku planinu na čijem je vrhu, prema irskoj legendi, Sveti Patrick u petom stoljeću postio 40 dana sagradivši potom ondje crkvu.

Prvu utakmicu na Europskom prvenstvu Irska igra 10. lipnja protiv Hrvatske u Poznanu.

Društvu iskusnog Talijana raduje se i irski premijer:
'Želio bih zahvaliti Giovanniju Trapattoniju koji će nam se priključiti pri hodanju. Želim mu, kao i cijeloj reprezentaciji, sreću na turniru u Poljskoj i Ukrajini. Zajedno s igračima ima priliku podići cijelu naciju,' rekao je Enda Kenny.

Hodočašće će započeti u subotu, 28. travnja, točno u podne iz obližnjeg gradića Murriska.

Trapattoni inače rođendan slavi upravo na dan Svetog Patricka, 17. ožujka.

Izdržljiviji se hodočasnici na planinu po običaju penju bosonogi, a muškarci često i goli do pasa, što zna često završiti težim tjelesnim pothlađivanjem, pa čak i smrtnim slučajevima.

Irci se masovno na Crough Patrick penju na takozvanu Dimnu nedjelju (Reek Sunday), odnosno posljednju nedjelju u srpnju.