brzi oporavak

Predsjednik Barcelone objavio senzacionalnu vijest; navijači su u transu, već sanjaju osvajanje Lige prvaka

09.06.2022 u 12:19

Bionic
Reading

Predsjednik Barcelone Joan Laporta obratio se članovima kluba na godišnjoj skupštini te je napokon najavio bolje dane za klub koji je u financijskom minusu od čak 1,35 milijardi eura

Predsjednik Barcelone Joan Laporta obratio se prisutnima na godišnjoj skupštini kluba te je održao vatreni govor o financijskoj situaciji u klubu.

Podsjetio je Laporta kako je bivši predsjednik Josep Maria Bartomeu iza sebe ostavio dug od čak 1,35 milijardi eura te najavio da će se situacija u idućem razdoblju popraviti, a momčad s Nou Campa vratiti na sam vrh europskog nogometa.

'Kad sam stigao, nisam mogao isplatiti plaće za svibanj. Stanje je bilo katastrofalno, dobavljačima tri mjeseca nismo mogli platiti potraživanja... Da, bili smo skoro mrtvi. Ali ipak smo uspjeli oživjeti klub, restrukturirali smo poslovanje i njegov dug', započeo je Laporta te dodao:

'Nismo odgovorni za ono što je činila prošla uprava, ali moramo podmiriti njihove dugove. I to nas koči u napretku. Ali dolaze bolji dani jer imamo konkretne ponude koje su opcije za poboljšanje ekonomske situacije, daju nam priliku da opstanemo i da u isto vrijeme svi zajedno ostanemo vlasnici kluba.'

No, da bi se stvari pokrenule i da bi novac stigao u klub, Laporta treba podršku skupštinara.

'Mogu najaviti da ćemo u već danas, ako glasate za, pokrenuti ove ponude. To znači da ćemo imati pozitivan neto iznos, imat ćemo normalan omjer duga i moći ćemo transferirati igrače kako bismo bili konkurentni. Važno je ostati konkurentan', kazao je Laporta.

Plan je takav da Laporta završava pregovore s dvije velike i financijski jake tvrtke. Prva financijska injekcija stići će od tvrtke CVC Capital koja će biti glavni sponzor na dresu kluba, a za to će platiti između 200 i 250 milijuna eura. Ali, pravi novac koji će spasiti klub trebao bi donijeti financijski div Goldman Sachs u poslu vrijednom čak 700 milijuna eura.

No, da bi taj novac stigao na Nou Camp članovi skupštine kluba moraju izglasati dozvolu da čelnici Barce Goldman Sachsu prodaju između 25 i 30 posto dionica Barca TV-a i dio televizijskih prava u sljedećih 20 godina.

'Godinu dana nakon našeg povratka, kažem vam - Barcelona je jaka! Klub ima ogromnu moć privlačenja kapitala, a investitori zadržavaju i poštuju naš model vlasništva. Ako nam skupština dopusti da aktiviramo ove dvije ponude, vratit ćemo se u život', zaključio je Joan Laporta.

Jasno je da su navijači Barcelone nakon ovog govora odmah euforično krenuli slaviti, praktički već sanjaju osvajanje Lige prvaka s pojačanjima koja će stići zahvaljujući ovoj financijskoj injekciji. No, situacija nije nimalo sjajna, barem što se tog dijela tiče.

Problem je tu tome što bi Barcelona najveći dio o tih potencijalnih 900 milijuna eura morala odmah iskoristiti za podmirivanje zaostalih dugovanja. Procjena je da bi odmah morala potrošiti oko 500 milijuna eura za te potrebe, još 200 milijuna bi otišlo na tekuće poslovanje, a ostatak bi Laporta potrošio na pojačanja. Sad se samo čeka odluka skupštinara...

Podsjetimo, Barcelona je još ranije potpisala sponzorski ugovor sa Spotifyem, najvećim i najpopularnijim servisom za streaming glazbu. Ugovor je na najmanje 12 godina, a vrijedan je 400 milijuna eura. Godišnje je to oko 33 milijuna eura, a prema njemu će stadion Barce u sljedećim godinama nositi ime 'Spotify Camp Nou'.