korak unazad

Povratak zaboravljene staze u Formulu 1: To uopće nije dobra vijest!

20.06.2017 u 09:26

Bionic
Reading

FIA je ovog ponedjeljka objavila novi kalendar Formule 1 za 2018. godinu, a najveća novost je povratak Velike nagrade Francuske nakon deset godina. No, neće se voziti na stazi Magny Cours, već Paul Ricard koja je već pomalo zaboravljena od ljubitelja elitnog automobilističkog sporta te joj definitivno fali atraktivnosti...

Velika nagrada Francuske posljednji je put vožena 2008. godine, a Michael Schumacher bio je vladar ove utrke i čak je osam puta na njoj pobijedio u karijeri, dok je Ferrari skupio rekordnih 17 trijumfa.

Deset godina kasnije Francuzi se vraćaju u Formulu 1 kao organizatori utrke, ali ne više na stazi Magny Cours, već Paul Ricard u gradu Le Castellet na kojoj nije bilo F1 utrka punih 27 godina.

Staza Paul Ricard bila je aktualna u doba Alaina Prosta koji je pobijedio na posljednja tri izdanja, a utrke Formule 1 održavane su tamo od 1971. do 1990. godine.

VN Francuske 1990. Autor: Youtube

Danas staza nije ni slična samoj sebi iz osamdesetih godina, nakon velikih renovacija koje je prošla. Zone izlijetanja su ogromne, izgleda umjetno i neatraktivno i ako je suditi po utrkama izdržljivosti i WTCC prvenstvu, postoji bojazan od vrlo dosadnog utrkivanja ovdje.

Za razliku od Magny Coursa koji je iznimno atraktivan, posebno završni dio i onaj dugi desni zavoj uoči ravnog dijela na početku kruga Paul Ricard nema baš ništa slično pa se možemo samo nadati da nas 24. lipnja sljedeće godine ne čeka nedjeljna uspavanka u režiji Formule 1...

Paul Ricard onboard Autor: Youtube