Novi FA kup

Povijesna odluka Engleskog saveza; ukida se važno pravilo u kultnom natjecanju!

18.04.2024 u 15:07

Bionic
Reading

Engleski nogometni FA kup, koji se igra od 1871. godine, od nove sezone odlučio se za ukidanje jednog pravila

FA kup, kultno klupsko nogometno natjecanje koje je ujedno i najstarije na svijetu, nakon pritisaka i mnogih sugestija mijenja jedno vrlo važno pravilo.

Naime, čelni ljudi Engleskog nogometnog saveza te Premier lige odlučili su kako se ukida pravilo ponavljanja utakmica koje završe bez pobjednika. Upravo to je bio problem za neke klubove koji imaju velik broj utakmica u rasporedu i sad su došli na svoje. Jer često se pokazalo da su ponovljene utakmice nepotrebne te je ovom povijesnom odlukom, po čemu je FA kup bio specifičan, velik broj nogometnih klubova u Engleskoj zadovoljan.

Naravno, ima i onih 'malih' klubova koji žive od prodaje ulaznica i sad više neće biti u prilici napuniti dodatno napuniti stadion.

Ova odluka stupa na snagu od sezone 2024/25., a do tada će na snazi biti 'staro pravilo' da se utakmice koje završene remijem ponavljaju do petog kola.

Dodajmo još kako je također odlučeno kako se sva kola FA kupa od sezone 2024/25. igraju isključivo vikendima (osim četvrtog kola.) Također, klubovi iz Championshipa i Premier lige će se uključivati u natjecanje od trećeg kola, a novost je da će se izbjegavati sudaranje s terminima prvenstvenih utakmica.

Razlog je i proširenja natjecanja pod okriljem Uefe

Iz FA-a su poručili da je potpuno ukidanje ponavljanja utakmica s neodlučenim ishodom inicirano i 'promjenama u kalendaru, zbog proširenja natjecanja pod okriljem Uefe.'

Od 2021. u kalendar je uvedena Konferencijska liga, a od sljedeće sezone će u grupnoj fazi Lige prvaka igrati 36 klubova, četiri više nego što je to bilo do sada. Ujedno, Fifa od 2025. pokreće proširenu verziju Svjetskog klupskog prvenstva, na kojem će sudjelovati 32 kluba.

No, kako god se okrene jedno pravilo koje je bilo specifično odlazi u povijest. Ostat će upisano kako je Arsenal najtrofejniji u FA kup povijesti s 14 titula, a aktualni pobjednik je momčad Manchester Cityja koja ima sedam titula.

Prema postignutom sporazumu, finale FA kupa će biti odigravano u predzadnjem tjednu Premier lige, a termin utakmice će biti u subotu. Tog dana, kao i dan prije (petak), u kalendaru neće biti utakmica Premier lige, kako bi dvoboj za trofej dobio istaknuto mjesto u medijima.

'Novi sporazum između FA i Premier lige osnažuje FA kup i daje ovom vrlo posebnom turniru ekskluzivno mjesto u vikendima, unatoč sve zgusnutijem kalendaru', izjavio je glavni operativac Engleskog nogometnog saveza Mark Bullingham.

  • +10
Crystal Palace - Manchester City, engleska liga, 6.4.2024. Izvor: Profimedia / Autor: Adam Davy / PA Images / Profimedia