ISKORIŠTENA PRILIKA

Pothvat hrvatskog tenisača, a sve se dogodilo u razmaku od nekoliko sati

28.07.2023 u 08:18

Bionic
Reading

Hrvatski Davis Cup reprezentativac Nino Serdarušić i Slovenac Blaž Rola iskoristili su pozivnicu za turnir parova na umaškom ATP turniru i s dvije pobjede ostvarene u razmaku od nekoliko sati plasirali su se u polufinale, dok je istovremeno na središnjem terenu Talijan Lorenzo Sonego u svom debiju na Croatia Openu sa 6-1, 7-6 (7) svladao sunarodnjaka Marca Cecchinata

Serdarušić i Rola su dan započeli nastavkom meča protiv Talijana Marca Bortolottija i Nizozemca Sema Verbeeka, koji je u prekinut u srijedu pri vodstvu talijanko-nizozemske kombinacije 6-4. Novi dan je donio preokret. Serdarušić i Rola su osvojili drugi set sa 6-3, a onda i u odlučujućem 'tie-breaku' s 10-8 osigurali plasman u četvrtfinale.

No, to je bila tek polovica posla koji je bio pred njima, jer su ih na Grandstandu u večernjem terminu čekali Ekvadorac Gonzalo Escobar i Kazahstanac Aleksandr Nedovjesov. Hrvatsko-slovenski par je projurio prvim setom i osvojio ga sa 6-2, drugi je pripao Escobaru i Nedovjesovu (6-3), da bi po receptu iz prethodnog meča Serdarušić i Rola osvojili odlučujući 'tie-break' s 10-8 i tako izborili plasman u polufinale.

Tamo će im suparnici biti drugi nositelji, Francuzi Sadio Doumbia i Fabien Reboul.

U drugom polufinalu će Talijani Simone Bolelli i Andrea Vavassori igrati protiv Nizozemaca Sandera Arendsa i Davida Pela. 

Drugi nositelj u pojedinačnoj konkurenciji, 28-godišnji Talijan Lorenzo Sonego je nakon 45 minuta igre imao trasiran 'autoput' prema četvrtfinalu. Osvojio je prvih 12 poena u meču protiv bivšeg umaškog pobjednika Marca Cecchinata, u prvom setu izgubio svega jedan gem i došao do 'breaka' prednosti u drugom (3-1). No, kao što je to učinio u prvom kolu protiv Rusa Ševčenka, Cecchinato se s ruba poraza uspio vratiti i odvesti drugi set do 'tie-breaka'.

Pobjednika su presudila tri briljantana forhenda koja je Sonego odigrao u odlučujućem gemu. Za prvi 'mini-break' (2-1) pogodio je forhend dijagonalu iz trka koja je prohujala pokraj Cecchinata na mreži. Drugi forhend 'winner', ovoga puta po paraleli, Sonego je odigrao kad je spašavao set-loptu. Cecchinato je već počeo slaviti prije nego što je lopta pala na podlogu, a onda je užasnut shvatio da je "držala" crtu. Treći forhend je bio retern koji je Sonegu donio meč-loptu. Više od toga mu nije trebalo za prvu pobjedu nakon mjesec dana i tri uzastopna poraza u prvim nastupima.

'Nije bilo lako igrati protiv drugog Talijana, koji je još k tome i osvojio ovaj turnir prije nekoliko godina. Odlično sam otvorio meč, ali se onda Marco digao. U 'tie-breaku' sam odlučio da moram biti agresivan i to se isplatilo', rekao je Sonego koji će u četvrtfinalu igrati protiv Španjolca Jaumea Munara, na Grandstandu, nakon dva polufinala parova.

Na središnjem terenu će program otvoriti prvi nositelj Čeh Jiri Lehečka i sedmi nositelj Talijan Matteo Arnaldi u 16.30 sati. Ne prije 18 sati za polufinale će se boriti Dino Prižmić i Australac Alexei Popyrin, a ne prije 21 sat će ponovno u akciji biti Švicarac Stan Wawrinka protiv Španjolca Roberta Carballesa Baene.