hrabra atletičarka

Postala je simbol otpora u Bjelorusiji, odbila je povratak u Minsk i sakrila se od Lukašenkovog režima: sada je dobila poljsko državljanstvo

30.08.2022 u 17:47

Bionic
Reading

Bjeloruska atletičarka Kristina Tsimanouskaja (25), koja je tijekom Olimpijskih igara 2021. u Tokiju prebjegla u Poljsku, dobila je poljsko državljanstvo.

'Danas vam dajem riječ da ću pokušati 100% pokazati svoj puni potencijal, pa čak i ako stanem na postolje kao Poljakinja, znajte da će ova medalja biti za sve Bjeloruse i za našu slobodu. Živjela Bjelorusija! Hvala ti Poljska', napisala je Tsimanouskaja na društvenim mreža.

Tsimanouskaja je postala jedna od glavnih priča olimpijskih igara u Tokiju nakon što su je čelnici bjeloruske olimpijske reprezentacije protiv njezine volje htjeli ukrcati u zrakoplov za Minsk. Bjeloruskinja je u tokijskoj zračnoj luci Haneda zatražila zaštitu policije kako se ne bi morala ukrcati na let.

Razlog su, po njenim riječima, bile neke kritike koje je izrekla na račun trenera i vodstva reprezentacije, dok je Bjeloruski olimpijski odbor priopćio da su je treneri odlučili povući s Igara 'zbog njena emocionalnog i psihičkog stanja'.

Atletičarka je postala simbol otpora u Bjelorusiji, gdje su kritičari vođe Aleksandra Lukašenka bili zatvoreni ili prisiljeni pobjeći u inozemstvo nakon što je slomio masovne prosvjede zbog izbora 2020. za koje je oporba rekla da su bili namješteni.

Bjeloruskinja se sklonila u Poljsku gdje je dobila vizu, a sada i državljanstvo.

U razgovoru za Reuters ovog mjeseca, Tsimanouskaja je rekla kako se nada da će se natjecati na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. na 200 metara, disciplini koju je trebala trčati u Tokiju, međutim tada je uklonjena iz bjeloruskog tima.