EUROPSKO PRVENSTVO

Još jedna senzacionalna atletska večer koju su obilježili Norvežanin Karsten Warholm i Nizozemka Femke Bol

19.08.2022 u 23:56

Bionic
Reading

Norvežanin Karsten Warholm i Nizozemka Femke Bol superiorno su odradili finalne utrke na 400 metara s preponama te su osvojili zlatne medalje na atletskom Europskom prvenstvu u Muenchenu

Sjajni Norvežanin Warholm, inače aktualni olimpijski pobjednik, obranio je naslov europskog prvaka. U finalu je uvjerljivo vodio od početka do kraja te je s vremenom 47.12 postavio najbolje vrijeme europskih prvenstava.

Drugo mjesto osvojio je Francuz Happio (48.56), dok je treći bio Turčin Copello (48.78).

Jednako je dominantna, na istoj dionici, bila Nizozemka Femke Bol koja je ostvarila vrijeme 52.67, što je bilo skoro dvije sekunde brže od srebrne Ukrajinke Tkačuk (54.30). Brončanu medalju također je uzela Ukrajinka Rižikova (54.86).

Kod atletičara na 200 metara su vladali Britanci koji su se okitili zlatom i srebrom. Prvi je bio Zharnel Hugnes s vremenom 20.07, dok je drugi bio Nethaneel Mitchell-Blake s 20.17. Na postolje se još ugurao Talijan Filippo Tortu (20.27).

U istoj disciplini kod djevojaka slavila je Švicarka Mujinga Kambundji s vremenom 22.32. Opasnu je konkurenciju imala u Britanki Dini Asher-Smith koja je na kraju ipak bila nešto sporija (22.43).

Zlato u disku je osvojio mladi 19-godišnji Litavac Mykolas Alekna, inače sin legendarnog bacača diska Virgilijusa. Njegov je otac tijekom blistave karijere dva puta bio olimpijski pobjednik, dva puta svjetski prvak i jednom europski, prije 16 godina u Goetheborgu. Sada je mladi Mykolas krenuo očevim stopama, a pobjednički hitac je iznosio 69,78 metara.

Na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Eugeneu Alekna je bio srebrni, dok je zlato osvojio Slovenac Kristjan Čeh. Ovaj put su zamijenili uloge, a Čeh se u Muenchenu morao zadovoljiti srebrom (68,28).