smijenjen masi

Posljednji krug VN Abu Dhabi koji je Verstappenu donio naslov svjetskog prvaka stajao je posla direktora utrka Formule 1

17.02.2022 u 18:36

Bionic
Reading

Dosadašnji direktor utrka svjetskog prvenstva u formuli 1 Michael Masi smijenjen je s te funkcije, objavila je Međunarodna automobilistička federacija (FIA)

Masi je postao meta brojnih kritika nakon posljednje utrke sezone u Abu Dhabiju na kojoj je Max Verstappen u zadnjem krugu prestigao Lewisa Hamiltona i osvojio naslov prvaka.

Krug prije kraja, bolidi koji su bili između dotad vodećeg Hamiltona i Verstappena pušteni su ispred sigurnosnog automobila, a Verstappenu se otvorila prilika za potjeru u kojoj je na svježijim gumama pretekao Hamiltona i projurio ciljem kao svjetski prvak.

Novoizabrani predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem istaknuo je kako je Masi 'ostvario vrlo izazovan posao u tri godine kao direktor utrke F1.'

'Izvlačeći zaključke iz detaljne analize događaja na utrci za Veliku nagradu Abu Dhabija, predložio sam dubinsku reformu organizacije suđenja i vođenja utrke', dodao je Ben Sulayem.

Za sada će se Eduardo Freitas i Niels Wittich izmjenjivati ​​kao direktori utrka, a između ostalog napravit će se virtualna kontrolna soba utrke, poput VAR-a u nogometu, koja će biti u kontaktu s direktorom utrke i u realnom vremenu i pomagat  će mu u primjeni sportskih propisa.

'Kao i VAR sudac u nogometu, bit će pozicioniran u jednom od ureda FIA-e. U stvarnom vremenu s direktorom utrke, pomoći će u primjeni sportskih propisa korištenjem najsuvremenijih tehnoloških alata,' rekao je prvi čovjek FIA-e.

Direktna radio komunikacija tijekom utrke, između direktora utrke i momčadi, koja se do sada emitirala uživo u prijenosu, bit će uklonjena kako bi se direktor zaštitio od bilo kakvog pritiska te kako bi mogao mirno donositi odluke.

I dalje će biti moguće postavljati pitanja direktoru utrke, prema dobro definiranom postupku.