TRAJALO JEDNU SEZONU…

Sve je izglednija propast zanimljive inovacije u Formuli 1; Mercedes i Red Bull su jednostavno prepohlepni

13.02.2022 u 15:08

Bionic
Reading

Iz Formule 1 objavili su raspored 23 utrke za prvenstvo 2022. ali zasad u njemu nema sprint kvalifikacija i ne zna se hoće li ih uopće biti

Oni koji su zaduženi za ovaj sport uveli su format sprinta kako bi dobili više akcije svakog dana vikenda kada je utrka. Prošle godine do odluke hoće li biti sprint kvalifikacija čekalo se sve do samog početka sezone, a na kraju ih je u jednom prvenstvu bilo tri.

Momčadi su dobile dodatnih 150 tisuća dolara po sprint utrci i 100 tisuća ukoliko bi došlo do oštećenja bolida. Za 2022. čelnici Formule 1 željeli su čak šest sprint utrka, ali momčadi ne bi ništa značajnije profitirale u financijskom smislu, jer im je bilo zajamčeno pola milijuna dolara za prvih pet takvih natjecanja te još 150 tisuća dolara za svaku utrku iznad toga.

Najjačim momčadima na gridu to je bilo premalo i njihovi financijski zahtjevi su puno veći. Procurilo je da Mercedes i Red Bull traže deset puta više odnosno po pet milijuna dolara pa je lako da sprint utrke ne dožive drugu sezonu.

Naime, da bi se sprint kvalifikacije održavale subotom, to mora potvrditi osam od deset momčadi, a to baš i nije izgledno. Mercedes i Red Bull teško da će pristati na šest sprint utrka u sljedećem prvenstvu, a uz njih bi mogle stati i bliske momčadi Alpha Tauri te Williams.