The Times objavio

Pomutnja u Japanu zbog bombastične vijesti da će Olimpijske igre u Tokiju opet biti otkazane; organizator se oglasio, ali jedan detalj je znakovit

22.01.2021 u 14:00

Bionic
Reading

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju, koje bi se trebale održati od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021. godine, kao i japanska vlada demantirali su glasine o tome kako su spremni otkazati najveći svjetski sportski događaj zbog pandemije koronavirusa te još jednom potvrdili svoju posvećenost tome da se Igre ipak održe

Ranije u petak je ugledni britanski dnevni list The Times objavio tekst prema kojemu organizatori OI u Tokiju, koje su već jednom odgođene prošle godine, razmišljaju o njihovom otkazivanju te planiraju kandidirati se za organizaciju Igara 2032. godine, odnosno u prvom sljedećem slobodnom terminu. Nakon te bombastične vijesti nastala je pomutnja i bilo je jasno da će uskoro biti objavljeno priopćenje.

Tako je glasnogovornik japanske vlade izjavio kako je 'Timesov tekst neistinit, a zamjenik glavnog tajnika kabineta Manabu Sakai je na konferenciji za medije kazao kako će 'vlada jasno demantirati navode iz teksta'.

Organizacijski odbor Igara u Tokiju također je demantirao Times navevši kako je zajedno s japanskom vladom i Međunarodnim olimpijskim odborom 'u potpunosti fokusiran' na održavanju Igara po rasporedu. No, drugih detalja zasad nema pa tako zapravo nije jasno što to znači 'po rasporedu' jer je za očekivati velik broj otkaza dolazaka zbog straha od zaraze.

Pandemija koronavirusa pogodila je Japan manje no ostale razvijene zemlje, no porast broja slučajeva zaraze u posljendje vrijeme prisililo je tamošnje vlasti na zatvaranje granica i proglađšavanje izvanrednog stanja za Tokio i ostale velike gradove.